Vitens onderzoekt extra drinkwaterwinning bij Zeewolde

FLEVOLAND • Zo 19 maart 2023 | 8:15 • Zondag 19 maart 2023 | 8:15

Waterbedrijf Vitens overweegt extra drinkwater te winnen in het buitengebied van Zeewolde. Door de bouw van extra woningen in Flevoland, Gelderland en Utrecht moet er meer water uit de grond worden gehaald. Daarom volgt een onderzoek naar het winnen van water in diverse gebieden, waaronder bij Zeewolde.

Vitens heeft in totaal vijf plekken op het oog voor de winning van extra drinkwater. Het gaat onder meer om gebieden bij Zeewolde, het Gelderse Wezep en het Utrechtse Eemdijk. Onderzoek moet uitwijzen welke plek het meest geschikt is.

Volgens het waterbedrijf kan het nog zo'n tien jaar duren voordat het drinkwater op de nieuwe plek gewonnen wordt. Volgens de provincie Flevoland is het gebied bij Zeewolde favoriet. Die plek heeft het beste effect op het grondwatersysteem omdat natuurgebieden op het oude land dan niet uitdrogen, zo valt in een brief van de provincie te lezen.

Volgens Vitens liggen alle opties nog open. "Het zijn kansrijke gebieden en we moeten nu onderzoeken hoe kansrijk ze zijn." Tegen de tijd dat de plannen concreter zijn kunnen omwonenden ook meepraten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel