Klederdracht weer populair bij jongeren

URK • Za 18 maart 2023 | 17:19 • Zaterdag 18 maart 2023 | 17:19

Voor fotograaf Herman de Vries zijn het drukke tijden. Vrijwel ieder weekeinde trekt hij met modellen door Urk om de plaatselijke klederdracht op de gevoelige plaat vast te leggen. De resultaten van de fotoshoots zijn over twee maanden te zien in Museum Het Oude Raadhuis.

"Voor de expositie ‘Urk in klederdracht’ selecteer ik straks zo'n veertig tot vijftig foto's", aldus Herman de Vries. Ze komen te hangen in de Raadzaal van het museum. "Promotie voor de traditionele Urker kleding, want die zie je in het dagelijks leven bijna niet meer."

Meer jongeren in klederdracht
Toch wint de Urker klederdracht weer aan populariteit, zo merkt Ineke Romkes, die zaterdag met haar kleindochter voor de fotograaf poseerde. Romkes is één van de weinigen op Urk die dagelijks nieuwe klederdracht maakt. "Op speciale dagen als de Urker dag lopen steeds meer jongeren in Urker pak, en dan willen hun vrienden dat ook. Ik heb een wachtlijst."

Ook ziet Romkes dat op zon- en feestdagen steeds meer mannen op Urk in klederdracht naar de kerk gaan. "Ik juich dat toe, ik hoop dat ook steeds meer vrouwen dat weer gaan doen. Het moet ook blijven, het zou zonde zijn als de klederdracht verloren gaat."

Fotogenieke locaties
Niet alleen het zondagse pak, ook werkpakken en kinderkleding zet De Vries voor de expositie op de foto. "Modellen genoeg, er reageerden heel veel mensen op een oproepje op Facebook." Fotogenieke locaties heeft Urk ook genoeg, alleen is de fotograaf wel afhankelijk van het weer. "Vanochtend werd ik wakker en het regende. Maar gelukkig werd het een prachtige, zonnige dag zoals gelukkig bijna alle andere dagen die we tot nu toe gefotografeerd hebben."

De expositie 'Urk in klederdracht' is van 23 mei tot 5 juni te zien in Museum Het Oude Raadhuis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel