Hollandse Hout: hier gaan natuur en recreatie samen

LELYSTAD • Ma 20 maart 2023 | 6:02 • Maandag 20 maart 2023 | 6:02

Als het broedseizoen is afgelopen wordt een deel van het Hollandse Hout bij Lelystad ingericht als ontvangstgebied voor recreanten en toeristen. Dit gebied wordt ook wel 'De Poort' genoemd omdat recreanten vanuit hier toegang krijgen tot Nationaal Park Nieuw Land.

Het is de bedoeling dat er in het natuurgebied een camping komt met 120 luxe kampeerhuisjes en 30 reguliere campingplaatsen. Er worden wandel- en fietspaden aangelegd en bestaande paden worden breder gemaakt. Een speciale attractie wordt het kanovaren. Er worden daarvoor slootjes en geulen uitgegraven en op verschillende plaatsen steigers aangelegd.

"Je kunt hier straks in je kano door het bos naar het bezoekerscentrum in de Oostvaardersplassen varen", zegt IJsbrand Zwart van Staatsbosbeheer. Vier jaar geleden is de eerste slenk al uitgegraven en dat heeft hij al met een kano uitgeprobeerd. De natuur is volgens hem erg mooi. "Je waant je eigenlijk in een stukje Zweden als je daar dan in je kano zit."

Veel recreatie

Het nieuwe recreatiegebied is vooral bedoeld voor inwoners van Lelystad. Toch verwacht Staatsbosbeheer dat er ook toeristen uit binnen- en buitenland zullen komen. Niet alleen vanwege de nieuwe camping, maar ook omdat het Nationaal Park Nieuw Land veel bezoekers zal trekken. "Het zullen er een paar duizend per jaar zijn" is de schatting van Zwart. Het Nationaal Park bestaat onder meer uit de Oostvaardersplassen, de Marker Wadden en een deel van het Markermeer.

Project Poort

Het zand dat bij de waterpartijen bij Lelystad wordt uitgegraven, is bestemd voor de bouw. "Dat is onder meer gebruikt bij de aanleg van het parkeerterrein bij het vliegveld in Lelystad", zegt Zwart. De nieuwe waterpartijen zijn niet alleen bestemd voor recreatie, maar leveren ook en bijdrage aan de natuur. "Otters, bevers en ijsvogels leven hier nu ook".

Een planning wanneer alles klaar moet zijn is er niet. Dat heeft ermee te maken dat recreanten die naar het gebied komen, zo weinig mogelijk gestoord moeten worden. "We doen geen grote projecten als er ook bezoekers zijn", legt Zwart uit. Hij verwacht dat de complete herinrichting inclusief de camping ergens in 2027 voltooid zal zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel