Speciale hulplijn voor boeren met mentale problemen

BIDDINGHUIZEN • Ma 20 maart 2023 | 19:10 • Maandag 20 maart 2023 | 19:10

Een nieuwe campagne moet boeren helpen die kampen met mentale problemen of suïcidale gedachten. 'Taboer' is maandag gelanceerd en moet het onderwerp bespreekbaar maken op het boerenerf.

Piet Boer uit Biddinghuizen is voorzitter van stichting Zorg om Boer en Tuinder. Jaarlijks helpt hij zo'n 60 tot 120 mensen met mentale problemen. Hij ziet onder meer de problemen met fipronil-eieren, vogelgriep en de stikstofproblematiek als reden voor mentale problemen. Uit cijfers van hulplijn 113 Zelfmoordpreventie blijkt dat de agrarische sector en studenten het meest om hulp vragen.

Volgens Boer is de nood hoog. Zijn stichting werkt voor 'Taboer' samen met LTO Noord. De afgelopen twee jaar is onder meer om de tafel gezeten met het Rijk en zijn vrijwilligers getraind in het voeren van telefoongesprekken met personen die hulp zoeken. Die vrijwilligers komen zelf ook uit de agrarische sector.

Volgens Boer lopen mensen uit de agrarische sector tegen een kloof aan bij de reguliere GGZ-instellingen. "Ze ervaren dat er te weinig begrip is voor de situatie waarin de boeren en tuinders zitten en ook adviezen krijgen waar ze niets mee kunnen." De nieuwe hulplijn moet ervoor zorgen dat boeren niet een gat vallen. Boer hoopt dat er ruimte komt voor agrariërs bij psychologen die ervaring hebben met de sector.

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0800 0113 (24/7 bereikbaar) of via 113.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel