Zoon van oud-profvoetballer met dementie maakt lange sponsortocht

LELYSTAD • Do 23 maart 2023 | 13:10 • Donderdag 23 maart 2023 | 13:10

Hij is nog maar 58 jaar oud, maar voormalig profvoetballer en amateurtrainer Jan Jaap Kooistra uit Lelystad lijdt al vier jaar aan een zeldzame vorm van dementie. Om aandacht voor de ziekte te vragen, gaat zijn zoon Jort Jaap Kooistra (24) vanaf volgende week donderdag ruim 4200 kilometer wandelen in de Verenigde Staten. "Het is een droom die ik al jaren heb en ik wil graag geld inzamelen voor onderzoek naar de ziekte."

Jan Jaap Kooistra kwam in de jaren tachtig en negentig als profvoetballer uit voor clubs als FC Groningen, SC Veendam en Cambuur Leeuwarden. Later was hij amateurtrainers bij diverse clubs in de omgeving. Ook was hij sportdocent op SG De Rietlanden in Lelystad.


Jan Jaap Kooistra (midden) met voormalig ploeggenoten Wieb Rodenhuis (l) en Henk de Jong (r).

Bij zijn laatste club als trainer, Noord Veluwe Boys, kwam in 2019 aan de oppervlakte dat er wat aan de hand was. Na allerlei onderzoeken werd duidelijk dat Kooistra kampt met Frontotemporale dementie (FTD), een vorm van dementie die op jongere leeftijd (tussen de 40 en 60 jaar) voorkomt. Het is dezelfde vorm van dementie als waarmee acteur Bruce Willis is gediagnosticeerd.

Inmiddels zit Kooistra in een verzorgingstehuis in Goutum. Praten lukt niet meer. "Dat hoort er helaas ook bij", vertelt Jort Jaap. "Het is heel slopend, deze ziekte. Iedereen heeft wel een band met hem. Zijn ouders zijn er nog, wij als gezin. Het is een lastige situatie, zeker op deze leeftijd verwacht je het niet. Het overkomt ons opeens en dan moet je er mee leren omgaan. Dat is voor niemand makkelijk."

Of Jan Jaap weet wat er aan de hand is, dat durft zijn zoon niet te zeggen. "We hebben eigenlijk het idee dat hij het zelf niet weet en niet merkt. Af en toe komt er een glimlachje, dat is fijn, maar communiceren zit er niet in. Ik heb wel het gevoel dat hij op zijn plek zit in het verzorgingstehuis. Daar zorgen ze goed voor hem."

Jort Jaap heeft al jaren een droom om de Pacific Crest Trail te lopen, een wandeltocht van 4265 die begint bij de Mexicaanse grens en eindigt bij de Canadese grens. "Ik heb het gevoel er wel klaar voor te zijn. Ik ben nog wel druk met het regelen van de laatste zaken. Ik moet nog heel Lelystad door om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen, maar ik heb er vooral ook veel zin in."

Maanden onderweg
Volgende week donderdag begint hij aan de tocht. In totaal verwacht hij een maand of vijf, zes onderweg te zijn. "Tijdens de tocht zal ik ook nog wel wat hinder oplopen", verwacht Jort Jaap. "Het heeft gesneeuwd in Californië en het bosbrandseizoen gaat er ook alweer aankomen. Het is een mentale en fysieke uitdaging, die heeft mijn vader ook gehad. Ik hoef niet op tempo te lopen, heb de hele dag de tijd. Maar hoe lang het gaat duren, dat kan ik niet zeggen."

In totaal wil hij 20.000 euro inzamelen voor onderzoek naar FTD. De teller staat op ruim 14.000 euro. "Daar ben ik heel blij mee. Het schoot direct omhoog, toen het online kwam. Mensen laten leuke verhalen en anekdotes achter. Ik ben blij met de steun die ik krijg." Het geld gaat per direct naar Alzheimer Nederland. "Dat gaat gebruikt worden voor onderzoek naar FTD."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel