Bewoners Oosterwold boos om plan voor weg voor de deur

ALMERE • Ma 27 maart 2023 | 6:29 • Maandag 27 maart 2023 | 6:29

Een groep bewoners aan de rand van Oosterwold in Almere voelt zich overvallen door een plan van de gemeente. Die wil een tweebaansweg en een vaart voor de deur van de bewoners aanleggen. Ook moet er een bosstrook gekapt worden om dat mogelijk te maken. De aanwonenden zijn boos, want ze gingen ervan uit dat het plan van tafel was. Dat heeft de gemeente hen ook schriftelijk bevestigd. Nu het plan toch weer op tafel ligt, weigert de gemeente om de bewoners daarbij te betrekken, zeggen ze.

Naast de wijk Oosterwold ligt de veel dichter bebouwde wijk Nobelhorst. Om die wijk goed te ontsluiten wil de gemeente de Grote Denkersdreef doortrekken. Ook is er ruimte nodig voor kabels en leidingen, onder meer voor de aanleg van een riool in Oosterwold. Een nieuwe vaart komt er om het waterpeil goed te beheren.

"Je wordt met de rug tegen de muur gezet"

— Bart Corduwener, bewoner

"Hadden we geweten dat de gemeente het doortrekken van de Grote Denkersdreef toch zou doorzetten, dan hadden we hier geen grond gekocht", zegt Eduard Knape. "We zijn hier komen wonen voor de rust. En door die rust, daar gaat nu een dikke streep doorheen", vult hij aan. "Het karakter van Oosterwold wordt ook aangetast. Je wordt eigenlijk met de rug tegen de muur gezet", aldus Bart Corduwener.

Knape heeft zich laten informeren voordat hij de grond kocht. Twee opeenvolgende ambtenaren vertelden hem dat het doortrekken van de dreef van tafel was. Vorig jaar is dat ook schriftelijk bevestigd door de gemeente:

De omwonenden kregen een tijd geleden al lucht van het afgestofte plan. Ze zochten contact met de gemeente, maar veel antwoorden kregen ze niet. De gemeente wilde de bosstrook al in maart kappen, maar dat werd onder druk van de vele vragen van de bewoners uitgesteld. Op 14 maart werd het plan gepresenteerd. De gemeente zegt dat het nog niet definitief is, maar daar geloven de omwonenden niks van. Ook hun verzoek om inspraak werd van tafel geveegd:

De bosstrook die gekapt gaat worden is onderdeel van een ecologische zone waar vogels, reeën en vossen leven. Dat bos gaat de aanwonenden aan het hart. Ze vragen zich dan ook af of je zomaar kan kappen, want het maakt onderdeel uit van het ontwikkelplan stadsbos Almeerderhout. De aanwonenden hopen toch nog het tij te kunnen keren of mee te mogen praten om hun ideeën over hoe het beter kan kenbaar te maken.

De gemeente laat weten het een ingewikkeld dilemma te vinden. "We hebben te maken met de belangen van de inwoners uit Oosterwold, van de toekomstige inwoners van Nobelhorst Oost en met de bereikbaarheid van iedereen die in Stadsdeel Almere Hout woont." Alle opties worden onderzocht en de gemeente verwacht daarover rond de zomer meer te kunnen zeggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel