Almere zoekt naar oplossingen voor huisvesten van statushouders

ALMERE • Ma 27 maart 2023 | 15:30 • Maandag 27 maart 2023 | 15:30

De burgemeester en wethouders van Almere werken aan een nieuw plan om dit jaar voor voldoende huizen voor statushouders te zorgen. Het eerdere plan blijkt te zijn gesneuveld omdat woningcorporaties statushouders geen voorkeursbehandeling willen geven boven andere urgente woningzoekenden. De nood is hoog, want voor 480 vluchtelingen met een verblijfstatus moet nog een plek worden gevonden. Tot nu toe is het dit jaar voor 35 statushouders gelukt.

Statushouders vallen onder de zogenoemde 'urgente woningzoekers'. Deze vluchtelingen hebben een speciale status: zij moeten binnen twaalf weken een huis krijgen. Voor de 'normale' urgente woningzoeker is dat zes maanden. Voor beide groepen lukt het nu niet om de deadlines te halen, zegt het college. Dat komt omdat het aanbod van kleine, betaalbare huurwoningen in Almere klein is. Zo worden te weinig huizen gebouwd en is het zoeken naar een juiste balans tussen de 'reguliere' woningzoekers en de urgenten, aldus het college

Woningcorporaties willen evenredige verdeling van huurwoningen
De provincie wilde uiterlijk 15 maart een plan van aanpak hebben om de problemen op te lossen. Daarop lieten burgemeester en wethouders weten dat plan nog niet te kunnen aanleveren. Ze willen eerst in gesprek met de gemeenteraad én de woningcorporaties. De verhuurders zeggen dat het eerdere plan niet rechtvaardig is. Ymere en GoedeStede willen een evenredige verdeling van huizen onder de doelgroepen.

"Wij hebben ook verplichtingen naar zorgpartijen, kwetsbare huurders en spoedzoekers en het zou ten koste gaan van hen", laat een woordvoerder namens Ymere en GoedeStede weten. Zij zeggen laat te zijn betrokken bij het eerdere plan. Ook werd een voorstel gedaan om woningen aan te kopen voor statushouders, eventueel met een korting. Dat viel bij Ymere niet in goede aarde. "Dat gaat ten koste van de verduurzaming van huizen en van andere huurders", aldus de woordvoerder.

Het gemeentebestuur gaat nu opnieuw in gesprek met de woningcorporaties. Een nieuw voorstel aan de raad moet voor het meireces een feit zijn. De gemeente laat weten dat de statushouders die vorig jaar een huis hadden moeten krijgen inmiddels allemaal een woning hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel