Opkoopbescherming geeft starters meer kans op een koopwoning

LELYSTAD • Wo 29 maart 2023 | 6:20 • Woensdag 29 maart 2023 | 6:20

De gemeenteraad van Lelystad heeft dinsdag unaniem ingestemd met het invoeren van een opkoopbescherming voor bestaande koopwoningen in de Atolwijk, Kustwijk, Stadshart en Zuiderzeewijk. Dat betekent dat huisjesmelkers woningen tot een koopsom van 405.000 euro niet mogen kopen met als doel deze te verhuren. De regel gaat op 27 april in.

Met die maatregel krijgen starters op de koopmarkt en mensen met een middeninkomen meer kans om ook daadwerkelijk een woning te kopen. De ervaring tot nu was dat juist in de genoemde wijken investeerders veel huizen opkochten en die vervolgens verhuurden.

In de Atolwijk ging dat in de periode tussen 2016 en 2021 bijvoorbeeld om 210 stuks, in de Kustwijk waren dat er 223. Het gaat dan vaak om de relatief goedkopere koopwoningen, waardoor starters en mensen met middeninkomens de huizen aan hun neus voorbij zagen gaan.

Wijkindeling
Voor de gemeenteraad was dat reden om de opkoopbescherming in te voeren. De wet biedt die mogelijkheid, zolang dit maar ingevoerd wordt voor wijken waar dit probleem ook daadwerkelijk speelt.

Over dat laatste werd nog discussie gevoerd. GroenLinks vond dat de wijken wel erg 'grootmazig' gekozen waren. Tot de Kustwijk behoort bijvoorbeeld ook het Golfpark en het Golfresort. Het Oostrandpark en de Landerijen maken deel uit van de Atolwijk en tot de Zuiderzeewijk behoort ook het Jagersveld en de Groene Velden. Dat zijn niet de wijken waar dit probleem speelt. In deze wijken staan doorgaans ook geen huizen te koop voor minder dan 405.000 euro.

Evaluatie
Om een kleinere indeling te maken voor wat betreft de wijken had echter de hele verordening moeten worden aangepast en dat zou vertraging hebben betekend voor het invoeren van de opkoopbescherming. Het gevaar daarvan zou ook weer kunnen zijn dat investeerders nu nog snel hun slag slaan. Dat wilde GroenLinks ook niet laten gebeuren. De raad koos om bij de eerste evaluatie in 2024 voor de opkoopregeling te kijken naar een wat 'fijnmazigere' indeling van de wijken.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met verslaggever Kees Bakker van Radio Lelystad. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel