Broedwand door mensenhanden klaar voor oeverzwaluwen uit Afrika

ZEEWOLDE • Wo 29 maart 2023 | 18:13 • Woensdag 29 maart 2023 | 18:13

Vrijwilligers van Landschapsbeheer Flevoland hebben woensdagmiddag de oeverzwaluwwand in Zeewolde schoongemaakt. Dat gebeurt elk jaar in maart, vlak voor het broedseizoen.

Op het industrieterrein Vestingveld in Zeewolde is een betonnen muur met 150 gaten gemaakt. Eén voor één worden ze handmatig met zand gevuld. Want uitgraven kan de oeverzwaluw zelf wel doen, maar het vullen met zand niet, zegt Harold Boer van Landschapsbeheer Flevoland. Daarom zijn de vrijwilligers opgeroepen om te komen helpen.

Eén van de vrijwilligers is Ineke Zigterman:"We nemen al zoveel natuur in. Dus we moeten toch wat voor de natuur terugdoen." Ook vrijwilliger Diederic Kraak helpt graag mee: "Ik ben met pensioen. Bij de vogelcursus kwam een oproep van mensen die wilden helpen om de oeverzwaluwwanden te vullen, en heb ik op gereageerd en doe nik nu voor het vijfde jaar."

Landschapsbeheer Flevoland beheert zes oeverzwaluwwanden in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Volgens Boer kan de oeverzwaluw niet broeden in Flevolandse dijken. Een nest in een zandbult op een bouwplaats is ook ongewenst omdat dan de bouwwerkzaamheden stil komen te liggen. Daarom zijn de kunstwanden een goed alternatief.

De oeverzwaluwen overwinteren in Afrika. Enkele vogels zijn al aangekomen in Nederland, zegt Boer. "Die kijken wat zijn de geschikte plekken voor het komende jaar. En dan verwacht ik over een week of twee weken dat de massa binnenkomt. En kan het broeden beginnen." 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel