Fractievoorzitter van FvD wil minder overheidsregels en verhuist naar Spanje

LELYSTAD • Do 30 maart 2023 | 16:28 • Donderdag 30 maart 2023 | 16:28

"Ik wil wonen in een land met minder overheidsbemoeienissen." Dat zegt Anton de Lange die tot voor kort fractievoorzitter en Statenlid in Flevoland was voor Forum voor Democratie. Hij emigreert naar een afgelegen gebied in Spanje waar mensen volgens hem sterk op elkaar zijn aangewezen en minder afhankelijk zijn van de overheid.

"Het streven is om begin mei te verhuizen" zegt de Lange. Hij gaat naar Andalusië. De dichtstbijzijnde grote stad is Malaga. Het is daar volgens hem kleinschalig, maar wel met een sterke lokale economie. "Veel gaat daar met een gesloten beurs. In plaats van geld helpen mensen elkaar met goederen en diensten." Dat is wat de Lange erg aanspreekt en wat hij in Nederland juist heeft gemist.

Zijn partij verloor fors bij de verkiezingen voor Provinciale Staten en is teruggegaan van acht naar twee zetels. Dat is volgens hem niet de reden om Nederland te verlaten. Dat plan speelt volgens hem al veel langer. Hij heeft moeite met de manier waarop in Nederland politiek wordt gevoerd. Dat gaat volgens hem moeizaam en geldt voor de landelijke politiek, maar ook provinciaal. Als Statenlid hoorde hij naar eigen zeggen vaak: "Meneer de Lange daar gaan wij niet over." En dat heeft hem behoorlijk geërgerd.

In Spanje gaat dat volgens hem anders. Hij heeft een boerderijtje gekocht tegen een bergwand. "Het is niet zo groot en wij kunnen daar grotendeels zelfvoorzienend leven" zegt hij. Groenten kan hij zelf verbouwen en er staan ook fruitbomen. "Ik ga met vroegpensioen en dat inkomen is voor ons beiden genoeg."

Spanje niet eerste keuze
Spanje is niet hun eerste keus. Ze wilden het liefst buiten de EU wonen en hebben eerste zich georiënteerd in zoals in Bosnië. Later ook in Kroatië dat wel in de EU ligt. Daar vonden ze niet wat ze zochten. "Met Bosnië hebben we geen binding en Kroatië is te duur." Spanje kwam in beeld toen een bekende vertelde op zoek te zijn naar een woning in dat land.

Zijn vrouw Jolanda Loijenga zat ook in de politiek. Ze was in Lelystad raadslid voor Forum voor Democratie en heeft begin december haar raadszetel opgegeven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel