Gevangenis kampt met personeelstekort: gedetineerden vaker in hun cel

LELYSTAD • Vr 31 maart 2023 | 6:25 • Vrijdag 31 maart 2023 | 6:25

De Penitentiaire Inrichting in Lelystad kampt met een groot personeelstekort. Er staan structureel zo'n twintig vacatures open. Volgens directeur Ruut Bernsen kunnen daardoor programma's voor de gedetineerden soms niet doorgaan en zitten ze vaker op hun cel. De gevangenis trekt alles uit de kast om nieuw personeel te trekken, zoals nu ook een groot bord naast het gebouw. 

Door de tekorten komen de roosters niet altijd rond en komt er meer druk op het personeel, die meer moet doen in minder tijd. Het heeft ook negatieve gevolgen voor de gevangenen. "Op het moment dat de gedetineerden niet op cel zitten moet er meer personeel zijn. Want het personeel is verantwoordelijk voor de orde, rust en veiligheid in de inrichting." Als het personeel er niet is, is het een logisch gevolg dat de gevangen in hun cel moeten zitten.


De PI Lelystad is voor mannelijke gedetineerden vanaf 18 jaar voor zowel kort verblijf als voor het uitzitten van een langere straf. Dat mensen niet staan te springen om aan de slag te gaan in de gevangenis betreurt Bernsen: "Het is ontzettend leuk."

Zowel mannen als vrouwen kunnen solliciteren. De meeste openstaande vacatures zijn voor bewakers, maar er is ook vraag naar bijvoorbeeld verpleegkundigen of personeel in de bedrijfsvoering. De gevangenis is soepeler geworden in de vereisten. "Als je in een gevangenis wil werken, laat het ons dan vooral weten."

Imago
Volgens Bernsen zou de lage instroom onder andere komen door een imagoprobleem: "Ik snap dat mensen een idee hebben bij een gevangenis, dat het gevaarlijk is met al die boeven. Een beetje zoals je in Amerikaanse films ziet. Maar die laten in niets zien wat een Nederlandse gevangenis is." Bernsen heeft het namelijk erg naar zijn zin in de gevangenis. "Natuurlijk heb ik heel veel bewoners die hier niet willen zijn. Maar dit is geen omgeving waar wapens binnen zijn. Het is eigenlijk een hele rustige en fijne werkplek."

Toch is het moeilijk te geloven dat werken in de gevangenis geen gevaar of moeilijke situaties met zich meebrengt. "Natuurlijk gebeurt er wel eens wat. Maar dat hoort bij het werken met mensen. Ik sprak laatst een doktersassistente en die werd ook uitgescholden. Ik weet niet of dit gevaarlijker is dan werken in een ziekenhuis. Het is zeker minder gevaarlijk als werken bij de brandweer of politie."


Geweldig beroep
Dat het echt plezierig is om in een gevangenis te werken beaamt ook senior bewaarder René Ruessink. Hij werkt er al 21 jaar. "Ik vind het een geweldig beroep. Het is heel wisselend, de ene keer zit je bij de portier en kom je veel in contact met mensen, een andere keer is er misschien een celinspectie, dan zoek je bijvoorbeeld naar drugs. Of je zit een dag op de meldkamer." 

Vacatures
Twee jaar geleden probeerde de gevangenis zonder succes nieuwe mensen te vinden door te adverteren op stadsbussen. Het bord dat nu geplaatst is, is een experiment. Bernsen hoopt dat mensen door het bord nieuwsgierig worden: "Al brengt het maar twee mensen op, dan ben ik al tevreden."


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel