'Wiebelende wieken zorgen voor doorbraak in windenergie'

ZEEWOLDE • Ma 3 april 2023 | 7:06 • Maandag 3 april 2023 | 7:06

Ze voorzien een doorbraak in de wereld van de windenergie, de experts die betrokken zijn bij een proef op een windturbine in Zeewolde. De bestaande bladen van die molen worden vervangen door wieken met beweegbare kleppen. De verwachting is dat de turbine daardoor tien tot twintig procent meer opbrengt, omdat er ook bij lagere windsnelheden energie wordt opgewekt. Op dit moment staan windmolens bij weinig wind vaak stil.

Het idee komt voort uit een studie naar de albatros. Deze vogel heeft een bijzondere manier van landen, waarbij de grote vleugels slechts gedeeltelijk worden gebruikt, door ze heen en weer te wiebelen. Hierdoor stijgt de opwaartse druk onder de vleugels. Hoogleraar Eize Stamhuis van de Universiteit van Groningen raakte gefascineerd door het mechanisme. Hij onderzocht de functie en ontdekte dat die ook goed toepasbaar is op windmolens.

Bestaande turbines met vaste bladen presteren het best vanaf windkracht 5. Maar als delen van windmolenbladen beweegbaar zijn, neemt de kracht waarmee de wieken draaien toe. En dan kan er ook met lagere windsnelheden energie worden opgewekt, zo zegt Stamhuis. Bij experimenten met kleine schaalmodellen steeg de opbrengst met twintig procent. De test met de windmolen in Zeewolde moet uitwijzen of dat in de praktijk ook zo werkt.

Voor de proef worden twee windturbines aan de Gruttoweg gebruikt. Eentje krijgt wiebelende wieken en de andere niet, zodat de resultaten met elkaar vergeleken kunnen worden. Het onderzoek zal een paar maanden in beslag nemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel