Vleermuis vertraagt sloop van voormalig dorpshuis

BIDDINGHUIZEN • Di 4 april 2023 | 17:42 • Dinsdag 4 april 2023 | 17:42

Vleermuizen in de spouwmuren houden voorlopig de sloop tegen van 'Het Koetshuis' in Biddinghuizen. Om de diertjes een ander onderkomen te bieden komen er in de omgeving nestkastjes te hangen. De verwachting is dat in november het voormalige dorpshuis van Biddinghuizen daadwerkelijk gesloopt gaat worden.

Het Koetshuis werd twee jaar geleden verruild voor een nieuw onderkomen: MFC De Binding. Dit gebouw staat naast het voormalige dorpshuis. Daarom is 'Het Koetshuis' overbodig geraakt. Rondom het gebouw uit 1978 zijn inmiddels hekken geplaatst. De plek was belangrijk voor het dorp. De meeste Biddinghuizenaren hebben wel herinneringen aan het gebouw. Van muziekles tot dansfeest en van sportactiviteiten tot kaartavonden: vrijwel alles kon in het buurthuis.

Ook de wijkagent had er zijn wekelijkse spreekuur. Voormalig beheerder Joke Harms: "Dankzij wijkagent Jaap was hier de boel goed onder controle. Natuurlijk gebeurde er weleens wat, maar echte problemen nee. Dat past ook niet zo bij Biddinghuizen."

Beatrix bezocht de Flevowand in 'Het Koetshuis'
Harms heeft het werk altijd met veel plezier gedaan. "Ben in al die tijd maar één keer supernerveus geweest. Dat was toen mocht ik prinses Beatrix een kopje koffie serveren. Maar dat ging uiteindelijk prima", zegt Harms met een glimlach.

Prinses Beatrix kwam in 2018 de laatste steek zetten voor de Flevowand. Een geborduurd wandkleed dat het verhaal van Flevoland vertelt. Het werd gemaakt in Het Koetshuis door Biddinghuizenaren. Het 60 meter lange doek hangt nu permanent in museum Batavialand.

Het oude buurthuis zou vorig jaar al worden gesloopt. Maar de afgelopen tijd werden er Oekraïners opgevangen die gevlucht waren voor de oorlog in het land. Inmiddels zijn die ook weer vertrokken en kan de sloopkogel er in.

Voormalig beheerder Harms hoopt eind dit jaar zelf de sloopkogel te mogen gebruiken. Ze stuurde raddraaiers, als het binnen iets te gortig werd, altijd naar buiten met de woorden: “Hoho, als er hier gesloopt moet worden jongens, dan doe ik dat. Ha en straks mag ik dat dus echt doen", zegt ze glimlachend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel