Almeerders opgepakt voor diefstal online identiteiten, Almeers slachtoffer kaalgeplukt

ALMERE • Wo 5 april 2023 | 14:39 • Woensdag 5 april 2023 | 14:39

De politie heeft twee Almeerse mannen aangehouden in een wereldwijd onderzoek naar identiteitsdiefstal. Daarvan zijn minimaal 50.000 Nederlanders en wereldwijd miljoenen mensen het slachtoffer geworden. Een man uit Almere werd financieel compleet kaalgeplukt nadat zijn (digitale) identiteit was gestolen.

De verdachten zouden bankrekeningen hebben geplunderd, cryptomunten gestolen, sociale mediaprofielen gekaapt en mensen of bedrijven hebben afgeperst en opgelicht. Daarvoor gebruikten ze gedetailleerde gegevens van hun slachtoffers.

Die gestolen gegevens stonden te koop op de website Genesis Market, die inmiddels door de Amerikaanse FBI offline is gehaald. Hier werden niet alleen inloggegevens van zo'n twee miljoen mensen verhandeld, maar ook hun 'online vingerafdruk', een set gegevens die een gebruiker echt uniek maakt. Het onderzoek kreeg de codenaam Operation Cookiemonster.

Spaarrekening Almeerder geplunderd
Zo vond de politie een laptop met allerlei inloggegevens van het slachtoffer uit Almere. Zijn gegevens bleken te zijn gekocht op de Genesis Market. Verdachten haalden zijn spaarrekening van 67.000 euro leeg, openden een hele reeks nieuwe bankrekeningen om mee te frauderen en misbruikten de accounts van de Almeerder om bij webwinkels allerlei spullen te bestellen.

Ook werd hij zogenaamd namens zijn creditmaatschappij gebeld om hem nog meer geld afhandig te maken, is zijn identiteitsbewijs misbruikt en werd zijn post naar een ander adres geleid. De Almeerse man deed binnen een half jaar tijd drie keer aangifte bij de politie.

In zeventien landen arrestaties
De politie heeft in totaal zeventien Nederlanders aangehouden in het groot internationaal onderzoek naar online identiteitsdiefstal. Wereldwijd zijn in zeventien landen honderden doorzoekingen geweest en ruim tweehonderd arrestaties gedaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel