Kruiwagens vol elektronisch afval helpen De Fladderiep aan prijs

KRAGGENBURG • Do 6 april 2023 | 13:11 • Donderdag 6 april 2023 | 13:11

Normaal gesproken ziet basisschool De Fladderiep in Kraggenburg er uit als een gewone, nette basisschool, maar donderdag leek het er wel een vuilnisbelt. Het was namelijk de laatste dag dat er elektronisch afval ingebracht kon worden voor de Flevolandse e-waste-race. Voor de school was het allemaal niet voor niets: De Fladderiep heeft gewonnen en mag nu met klas 7/8 op schoolreisje.

Dorpelingen kwamen met kruiwagens en karretjes kapotte computers, huishoudelijke apparaten en kapotte kabels brengen. "Het hele dorp komt tot leven door alle spullen die binnenkomen, dat is heel erg leuk," vertelt juf Hilde Doorn.

Scholieren uit Almere, Lelystad en Noordoostpolder deden mee aan de actie en het was tot het laatste moment spannend. "Er waren drie scholen die echt aan kop stonden, De Kring in Nagele, De Driesprong in Marknesse en wij", vertelt juf Hilde. "Wij stonden gisteren nog op nummer twee."

Frituurapparaat was nog vol
Eén van de leerlingen staat bij een container waar al het afval in moet. Hij komt van alles tegen. "Het vieste dat we binnen hebben gehad was een frituurapparaat dat nog helemaal vol zat. Ja, dat was smerig." Verder vindt hij het erg leuk om te doen maar ook wel spannend. "Het is echt een strijd, ik lig er vaak wakker van in bed, ik wil bezig, ik wil winnen. Maar ook als we derde staan, hebben we ten minste meegeholpen aan het milieu."

Leerzame ervaring
Juf Hilde denkt dat de wedstrijd een leerzame ervaring is. "Ze zien sowieso een heleboel elektrische apparaten langskomen waarbij ze soms de vraag hebben 'wat zijn dit voor apparaten'. Maar ze zijn zich nu ook bewust van wat er allemaal in zit. Welke grondstoffen zijn er en waarom moeten we die inzamelen? Ik denk dat ze zich daar wel echt bewust van zijn geworden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel