Drie jaar cel geëist tegen asielzoeker die wordt beschuldigd van verkrachting

DRONTEN • Do 6 april 2023 | 14:20 • Donderdag 6 april 2023 | 14:20

Tegen een 19-jarige asielzoeker uit Dronten is drie jaar celstraf geëist omdat hij vorig jaar in Kampen een vrouw zou hebben verkracht en haar daarna probeerde te wurgen. Dat bleek donderdagochtend tijdens de rechtszaak in Zwolle.

Het incident gebeurde in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 september. De politie zette na de melding het park af en deed een buurtonderzoek. De verdachte kon dankzij dit onderzoek worden aangehouden. De 19-jarige zit nog steeds in voorarrest.

Van de celstraf is een half jaar voorwaardelijk en het Openbaar Ministerie wil ook een proeftijd van vijf jaar. Ook vindt het OM dat het 35-jarige slachtoffer recht heeft op 15.000 euro schadevergoeding.

Lezingen lopen sterk uiteen
Over wat er de bewuste avond precies is gebeurd, liepen de lezingen bij de rechtbank in Zwolle sterk uiteen. Volgens het slachtoffer heeft de verdachte haar na het uitgaan in een park in Kampen verkracht en hard haar keel dichtgeknepen, waardoor ze bijna stikte. Bij de vrouw zijn blauwe plekken in de hals geconstateerd. Een arts stelt dat deze mogelijk door 'samendrukkend geweld' zijn ontstaan.

Haar advocaat stelde dat er ernstig inbreuk is gepleegd op haar integriteit. De vrouw heeft sindsdien angstklachten en durft 's avonds niet meer naar buiten. Verder ervaart ze angst bij contacten met mannen. Haar relatie is stukgelopen. De vrouw kan niet meer werken en ontvangt een uitkering. Verder is er een posttraumatische stressstoornis bij haar vastgesteld.

'Seks met wederzijds goedvinden'
Volgens de man zijn veel zaken op de bewuste avond met wederzijds goedvinden gebeurd. Hij ontkent niet dat hij seks met de vrouw had, maar ontkent wel de verkrachting. De twee zouden elkaar die nacht hebben ontmoet in Club Fatih, een danscafé in het centrum van Kampen. Ze hebben daar gesproken en met elkaar gedanst. De vrouw vroeg om zijn nummer en wilde met hem mee. Volgens de man was dat niet mogelijk, omdat hij op het azc woonde.

Telefoongegevens
Eenmaal buiten zouden de twee hand in hand hebben gelopen en daarna seks hebben gehad op een parkeerplaats. Dat de twee daar samen waren, is volgens de advocaat van de verdachte te bewijzen aan de hand van de telefoongegevens van beiden.

Daarna zou de vrouw opnieuw seks hebben gewild. Daarvoor gingen de twee naar het stadspark waar ze op haar jas gingen liggen. Terwijl ze samen waren, zou de vrouw telefonisch contact met haar vriend hebben gehad of gezocht. Volgens de verdachte ondersteunt dit zijn verklaring dat er van gedwongen seks geen sprake was. Na de seks zou de man richting het azc zijn vertrokken. De vrouw liep naar de Flevoweg. Omstanders vonden haar een tijdje later. Ze vertelde toen dat ze was verkracht.

Volgens de officier van justitie zou de vrouw in de club hebben gezegd dat ze naar huis wilde. Ze was moe. Daarna zou ze zijn meegenomen naar plekken waar ze onvrijwillig seks zou hebben gehad. Getuigen hebben verklaard dat de vrouw die avond veel gedronken had. Ook is er cocaïne in haar bloed gevonden.

DNA-sporen van vier mannen gevonden
Tijdens de zitting werd bekend dat bij het slachtoffer bij onderzoek in het ziekenhuis DNA-sporen van vier verschillende mannen zijn aangetroffen. Het ging daarbij om sperma van de verdachte, sperma van haar vriend en ook nog sperma van een onbekend ander persoon. Rond haar mond werden bovendien nog dna-sporen van een vierde persoon gevonden.

'Bewijs niet overtuigend'
Voor de advocaat van de verdachte zijn de verklaringen van het slachtoffer niet betrouwbaar. Dit komt onder meer ook door een geboorteafwijking, waardoor de vrouw zich weinig herinnert. De advocaat stelt dat de vrouw veel seks wil in haar leven en dit thuis niet kan doen. Ze zou de dag voor het incident nog seks hebben gehad met een collega.

De advocaat stelt dat de vrouw mogelijk tijdens de seks in het park het gevoel heeft gekregen om niet meer te willen. De advocaat vindt het bewijs in de zaak niet overtuigend en eist daarom vrijspraak. De verdachte zelf was emotioneel en vertelde de rechter aan het eind van de zitting dat hij vindt dat hij niks heeft gedaan. Ook vindt hij de geëiste straf erg hoog.

De rechtbank doet op 20 april uitspraak in de zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel