Anderhalf jaar cel geëist voor man die stel na winkelbezoek botbreuken bezorgde

LELYSTAD • Vr 7 april 2023 | 19:45 • Vrijdag 7 april 2023 | 19:45

De officier van justitie heeft vrijdag anderhalf jaar cel geëist tegen een 33-jarige man uit Amsterdam. Hij zou op 9 december 2021 een stel dat aan het winkelen was bij een Jumbo-supermarkt in Lelystad, flink hebben toegetakeld. Het mannelijke slachtoffer liep daarbij onder meer een jukbeenfractuur op, de vrouw brak haar neus.

De Amsterdammer, bijna twee meter lang, was die avond net als de man en de vrouw in de supermarkt voor wat boodschappen. Kennelijk botsten ze ergens in de winkel tegen elkaar aan, waarna de verdachte de twee buiten opwachtte. Zijn vrouw en kind stonden even verderop te wachten.

Toen de man van het stel de winkel uitliep, wandelde de verdachte op hem af en sloeg hem volgens de officier tegen de grond. De vrouw wilde hem naar eigen zeggen stoppen, maar kreeg ook een vuistslag in haar gezicht.

'Heb de vrouw niet aangeraakt'
De verdachte vertelde in de rechtszaal dat hij de man inderdaad heeft geslagen. "Hij spuugde me in mijn gezicht en daar schrok ik heel erg van. Ik heb dat nog nooit meegemaakt." Hij werd naar eigen zeggen zo boos, dat hij uithaalde. "Maar de vrouw heb ik met geen vinger aangeraakt."

Ter zitting werden camerabeelden bekeken van het incident. Volgens de officier is daar duidelijk op te zien dat de Amsterdammer vanuit het niets de man neerslaat en ook een tik uitdeelt aan de vrouw. "Je ziet haar daarna ook naar haar gezicht grijpen." Maar de advocaat van de man vond de beelden helemaal niet zo duidelijk. "Ik zie mijn cliënt daarop niet heel hard uithalen en bij de vrouw zie ik hem helemaal niks doen."

Relatie slachtoffers op de klippen
De slachtoffers vertelden tijdens de zitting wat het incident met hen heeft gedaan. Hun relatie liep op de klippen, volgens hen door dit 'zinloze geweld'. "Ik schaamde me dat ik mijn vrouw niet kon beschermen. Dat heeft me heel onzeker gemaakt", zei de man.
Beiden kampen nog met angstklachten, de man moest een operatie aan zijn kaak ondergaan, heeft nog altijd een litteken in zijn gezicht en geen gevoel in een van zijn wangen. Er staan nog wat ingrepen aan zijn gebit op de planning.

"Ik zie nog elke dag het beeld van mijn ex op de grond voor me. Het gaat nog heel wat jaren van therapie kosten om dat te verwerken", zei de vrouw. Zij en haar ex vroegen dan ook om schadevergoedingen voor de geleden schade.

'Kans op herhaling groot'
De officier kon zich daar wel in vinden. Hij eiste daarnaast 1,5 jaar cel tegen de Amsterdammer. Al vroeg hij voordat de zitting begon om de zaak aan te houden voor extra onderzoek. De aanklager wilde een persoonlijkheidsonderzoek laten doen, omdat de verdachte een fors strafblad heeft en ook al eens jeugd-tbs opgelegd kreeg.

"Ik denk dat een celstraf de kans op herhaling niet gaat verkleinen, het is daarmee wachten op een nieuw delict." Toen de verdachte zijn cel mocht verlaten voor deze zaak, werd hij bovendien opgepakt met een vuurwapen in zijn bezit. De politie vermoedt dat hij bezig was met het dealen van drugs, maar kon dat niet hard maken. De Amsterdammer wilde er zelf niets over kwijt.

"Zorgelijk", vindt de officier. "Meneer heeft blijkbaar veel moeite om op het rechte pad te blijven." De rechtbank besloot uiteindelijk dat de zaak wel door kon gaan. "Wij achten ons voldoende geïnformeerd over de persoon van meneer."

Uitspraak over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel