Bescherming vleermuizen beter door simpelere regels huiseigenaren

FLEVOLAND • Ma 10 april 2023 | 21:21 • Maandag 10 april 2023 | 21:21

Voor huiseigenaren wordt het makkelijker om spouwmuren te isoleren. Tot nu toe moest daarvoor een lang en prijzig onderzoek gedaan worden om te ontdekken of er vleermuizen in de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur wonen. Die dieren zijn beschermd. In de praktijk gebeurt inspectie slecht of niet en dat is niet goed voor de vleermuizen.

De provincie Flevoland maakt de regels simpeler. Je mag woningen van voor 1995 nu isoleren na een simpele inspectie door Landschapsbeheer Flevoland. Daarnaast zijn er enkele spelregels.

Bij isoleren van de spouwmuur worden vaak schuim of korrels in de tussenruimte gespoten. Als er dan beesten zitten maken die geen kans en gaan dood. "Ze zijn nu vaak de dupe van het isoleren, maar met de nieuwe regels hoeft dat niet meer het geval te zijn", vertelt Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland. "Wij kunnen vrij makkelijk inschatten of er vleermuizen in een muur zouden kunnen wonen. Als we denken dat dat zo is, mag je alleen isoleren buiten de kraamtijd, de tijd dat er vleermuizen geboren worden en nog gezoogd worden."

Reinhold legt ook uit dat de huiseigenaar daarnaast voor een alternatieve leefplek voor de vleermuizen moet zorgen. “Dat kan door toch niet alles te isoleren, maar ook door het plaatsen van een vleermuizenkast aan de gevel. "We vragen daarvoor een vergoeding van een paar tientjes, maar daarvoor krijg je wel een echte kast waar de vleermuis zich in thuis voelt. De vergoeding van een paar tientjes staat in schril contrast met de duizenden euro's die je anders kwijt zou zijn voor een grondig onderzoek", aldus Reinhold.

Vleermuiskast

Ook opletten bij vogels
Bij het isoleren van het dak van een huis gelden ongeveer dezelfde regels als voor vleermuizen, want onder dakpannen wonen vaak huismussen en gierzwaluwen. Ook deze dieren mag je niet verstoren. Maar isoleren van je dak mag nu ook na controle van Landschapsbeheer Flevoland. Als er gedacht wordt dat er vogels zijn, moet ook dit buiten de broedperiode gedaan worden. Ook hier moet je een alternatief bieden, door bijvoorbeeld nestkasten aan je muur te schroeven

Vleermuizen gaan door kleine kieren

Onderzoek naar zeldzame soorten
De provincie wil met de nieuwe regels en subsidie voorkomen dat veel leefruimte voor de vleermuis, gierzwaluwen en huismussen ongemerkt verdwijnt. Er komt ook onderzoek naar verblijfplaatsen van zeldzame soorten vleermuizen, zoals de meervleermuis, de laatvlieger en de tweekleurige vleermuis. Dit om deze soorten beter te kunnen beschermen. Daarnaast gaat de provincie in gesprek met gemeenten en woningbouwbedrijven om extra maatregelen te nemen in hun gebouwen.

Reinhold (rechts) geeft huiseigenaar uitleg

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel