Ledverlichting kleurt kassengebied roze

LUTTELGEEST • Di 11 april 2023 | 6:12 • Dinsdag 11 april 2023 | 6:12

Het kassengebied in Luttelgeest kleurt roze. Steeds meer glastuinders stappen over op ledverlichting en die heeft een andere kleur. De energiebesparing die deze verlichting oplevert, is voor veel telers noodzakelijk om te kunnen overleven.

Een van hen is bloemenkweker Rick Tesselaar uit Luttelgeest. In de herfst heeft hij de helft van zijn lampen vervangen door ledverlichting. De rest volgt na de zomer. Met de energieprijzen van de afgelopen jaren kan hij met de oude verlichting in de winter niet produceren, zegt hij.

Met de maatregel is de helft van de energie bespaard, maar het was toch een spannende tijd. "Uiteindelijk was de energie nog steeds wel vijf keer zo duur. Dus het was wel lastig. Maar we zijn de winter doorgekomen ondanks alle gevaren die op ons pad lagen afgelopen winter," zegt hij.

Minder kleuren nodig
Ledverlichting is energiezuiniger omdat die minder kleuren produceert. Waar de oude lampen alle kleuren bevatten, kan dat bij led per kleur worden bepaald. Elke kleur kost energie, dus als je er minder gebruikt levert dat een besparing op. Een teler kan alleen niet zomaar wat kleuren kiezen. Er moet eerst onderzocht worden wat voor welke plant werkt.

"Dat luistert best wel nauw", volgens Tesselaar. "Welke kleur je nodig hebt ligt aan de plant. Zomaar overstappen kan dus niet." Voor de Alstroemeria bloemen van Tesselaar is daar drie jaar onderzoek naar gedaan. Ledverlichting geeft daarnaast minder warmte af. Dat heeft voor- en nadelen. Warmte wordt met een verwarminssysteem gegeven en licht door de lampen als het nodig is. Het is wel heel anders telen, zegt Tesselaar. "Normaal was de warmte van de lampen een vast gegeven waar je van uitging en de rest was daar op aanpast. Nu zijn er meer mogelijkheden, maar moet je dat ook opnieuw uitzoeken."

Subsidieregeling
De verduurzaming in de glastuinbouw was al voor de energiecrisis in gang gezet, maar is wel in een stroomversnelling gekomen. Het Rijk heeft subsidieregelingen waar nu volop gebruik van wordt gemaakt.

Naast Tesselaar zijn in het gebied nog een andere sierteler en een groenteteler overgeschakeld op ledverlichting. Ook zijn er bij meerdere bedrijven proeven met de verlichting. Niet voor alle teelten is bewezen dat ledverlichting de traditionele lampen kan vervangen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel