Oud-toptennisser Tom Okker opent De Derde Helft in Swifterbant

SWIFTERBANT • Di 11 april 2023 | 17:54 • Dinsdag 11 april 2023 | 17:54

Sjoelen, darten en Jeu de Boules. Het is een greep uit de activiteiten waarvoor senioren in Swifterbant sinds vandaag terechtkunnen bij de tennisclub in het dorp. Daar werd dinsdagochtend 'De Derde helft' gelanceerd. Een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds.

Oud-toptennisser Tom Okker kwam speciaal voor de opening van het initiatief met zijn racket naar het dorp om op het op de tennisbaan op te nemen tegen de lokale senioren. Okker werd in de jaren ‘60 vijf keer op rij Nederlands tenniskampioen, stond in 1968 in de finale van de US Open en bereikte bij de dubbelspelranking zelfs de eerste plaats op de wereldranglijst. "Leuk om een keer te doen", zegt Markus Posthuma over het spel dat hij speelde tegen de oud proftennisser. Ook vertelde hij dat hij vroeger naar de wedstrijden van Okker heeft gekeken.

De Derde Helft is een landelijk initiatief van het Nationaal Ouderenfonds en heeft als doel om van de sportkantine een ontmoetingsplaats te maken. Naast sportieve activiteiten als tennis, darten en sjoelen is de wekelijkse activiteit ook bedoelt als sociale ontmoetingsplek. De aanmoediging om ouderen aan het sporten te krijgen is niet voor niets. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat slechts 38 procent van de 65-plussers voldoet aan de beweegrichtlijnen die zijn opgesteld door de Gezondheidsraad. Ook daalt jaarlijks het aantal actieve ouderen.

Het Nationaal Ouderenfonds de drempel om te bewegen verlagen en promoten daarom de seniorenvariant van verschillende sporten. Ook Tom Okker benoemt het belang van bewegen op latere leeftijd. "Als je wat ouder wordt gaat alles wat moeilijker heen en weer. Je krijgt pijn hier en pijn daar en je moet die spieren toch wat strakker houden dan laten verslappen, dus bewegen is heel belangrijk. Vooral als je ouder wordt. Je voelt je beter en lekkerder en blijft beter op gewicht."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel