Gemeenteraad: 'Trekvogel niet verder slopen vanwege mogelijke monumentenstatus'

ALMERE • Vr 14 april 2023 | 17:18 • Vrijdag 14 april 2023 | 17:18

Wethouder Kees Ahles van Almere gaat Het Flevo-landschap vragen om de sloop van De Trekvogel in de stad stil te leggen. Een meerderheid van de gemeenteraad riep hem daartoe donderdagavond ook op. Het verzoek is opmerkelijk, want de sloop van het oudste gebouw van Almere is al begonnen. Het Platform Behoud De Trekvogel deed een aanvraag om De Trekvogel tot Rijksmonument te verklaren. Daarover komt binnen drie weken meer duidelijkheid en tot die tijd moet de sloop worden stilgelegd, vindt de raad.

Volgens wethouder Ahles heeft Het Flevo-landschap toestemming om het voormalige bezoekerscentrum te slopen. Het gebouw is een jaar geleden na meerdere adviezen niet tot gemeentelijk monument verklaard, zei hij. Dan hoeft geen vergunning voor sloop te worden afgegeven maar is een melding voldoende, aldus de wethouder. "De melding is gedaan en correct bevonden en we kunnen niks meer doen." Raadsleden vinden dat de situatie nu anders is. Het Rijk buigt zich nu over de aanvraag voor een monumentenstatus. Daarom moet Ahles vragen of de sloop gestopt kan worden totdat het Rijk een besluit heeft genomen.

CDA: 'Trekvogel verdient kans op Rijksmonumentenstatus'
Bij De Trekvogel wordt nu volgens de wethouder asbest verwijderd, waarna het gebouw wordt gesloopt. Eén van de initiatiefnemers van de motie, het CDA, hoopt vurig dat Het Flevo-landschap gehoor geeft aan de oproep van de wethouder. "De Trekvogel verdient een kans om als Rijksmonument aangemerkt te worden, juist ook omdat veel Almeerders, Flevolanders en Nederlanders de waarde wél zien van dit gebouw en het verhaal", laat CDA-fractievoorzitter Nienke Nieuwenhuizen weten.

De gemeente zegt dat Ahles vermoedelijk begin volgende week met Het Flevo-landschap gaat bellen. Een woordvoerder van de natuurbeheerder laat weten dat het telefoontje wordt afgewacht, maar dat de sloop waarschijnlijk gewoon doorgaat. "Alle procedures zijn doorlopen en wij hebben tot nu toe geen bericht gekregen van bevoegd gezag om ermee te stoppen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel