Veiligheidsregio wil aanpassingen in plan voor nieuwe brandweerkazernes

NOORDOOSTPOLDER • Za 15 april 2023 | 9:26 • Zaterdag 15 april 2023 | 9:26

Veiligheidsregio Flevoland wil verschillende aanpassingen in het plan voor vijf nieuwe brandweerposten in Noordoostpolder. Dat schrijft de brandweerafdeling van de veiligheidsregio in een notitie aan het college van B en W van Noordoostpolder. De kosten voor de nieuwe gebouwen lijken sowieso flink omhoog te gaan.

De brandweerposten in Nagele, Marknesse, Creil, Rutten en Ens zijn dringend aan vervanging toe. Over de nieuwe ontwerpen wordt al lange tijd gediscussieerd. Eind vorig jaar wilde de gemeenteraad van Noordoostpolder daarom de mening van de veiligheidsregio horen. Die heeft twee belangrijke aanbevelingen.

Toekomstbestendigheid
De nieuwe posten moeten veertig jaar mee kunnen gaan. De veiligheidsregio denkt dat ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie en klimaatverandering ervoor kunnen zorgen dat er binnen deze periode extra brandweerwagens nodig zullen zijn. Die kunnen dan óf in Emmeloord gestald worden, óf bij twee van de kleine posten. Die zullen dan wel zo gebouwd moeten worden dat uitbreiding binnen veertig jaar mogelijk wordt.

Genoeg ruimte voor de voertuigen?
Daarnaast is het ook mogelijk dat de huidige brandweerwagens op termijn vervangen worden door grotere exemplaren. Er moet in de nieuwe brandweerposten dan genoeg ruimte zijn om deze te kunnen parkeren. De veiligheidsregio constateert dat de ruimte gaat knellen als het huidige plan wordt uitgevoerd.

Zo wil de brandweer dat er per post zestig vierkante meter beschikbaar is voor de stalling van de voertuigen. Het huidige plan biedt slechts 49 vierkante meter ruimte. Daarnaast vindt de Flevolandse brandweer dat er te kleine douche- en toiletruimtes zijn ingetekend. Die ruimtes zouden ongeveer verdubbeld moeten worden.

Ontwerp van nieuwe brandweerpost

'Houd plannen nog eens tegen het licht'
De veiligheidsregio vraagt de gemeenteraad van Noordoostpolder om de ontwerpen nog eens tegen het licht te houden. De ruimte voor de voertuigstalling en de douche- en toiletruimte zou in ieder geval aan de vereisten moeten voldoen. Daarnaast zou de raad moeten overwegen om bij twee brandweerposten ruimte voor uitbreiding te houden.

De gemeenteraad van Noordoostpolder praat maandag verder over dit onderwerp. Het commentaar van de veiligheidsregio wordt dan besproken. De raad bepaalt dan ook het vervolg van het proces.

Het college van B en W hoopt zo snel mogelijk met de aanbesteding voor de vijf nieuwe posten te kunnen beginnen. Die van Nagele en Marknesse hebben de grootste haast, aldus burgemeester en wethouders. Het college lijkt er al rekening mee te houden dat het huidige beschikbare budget omhoog moet. Met de marktprijzen van nu is de beschikbare 2,1 miljoen euro vermoedelijk niet genoeg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel