Buren Ringdijk leggen ruzie bij na bezoek rechter

LELYSTAD • Zo 16 april 2023 | 11:01 • Zondag 16 april 2023 | 11:01

Twee buren aan de Ringdijk in Lelystad hebben hun ruzie bijgelegd na een bezoek van de kortgedingrechter. Een vader van een gehandicapte dochter van 17 jaar sleepte zijn buren in februari voor de rechter omdat die hen zouden lastigvallen met scheldkanonnades en bedreigingen. Ze zouden ook 24 uur per dag bouwlampen aan hebben staan.

Vader en dochter sliepen door de 'treiterijen' noodgedwongen op de bank, vertelde hun advocaat op de zitting. In de slaapkamer zou het door de bouwlampen te licht zijn. En het meisje was bang omdat de buren soms gewelddadig zouden zijn. Dat de buren hun honden in de tuin laten poepen en plassen en dat vervolgens met chloor schoonmaken, was ook een bron van irritatie.

Buren vinden zichzelf juist slachtoffer
De buurman vertelde de rechter juist dat hij en zijn vrouw het slachtoffer zijn in deze burenruzie, die al jaren duurde. Zijn vrouw durfde volgens hem de honden niet meer uit te laten, nadat zij zou zijn mishandeld door de vader. Vanwege de veiligheid brandden dan ook de lampen in zowel de voor- als achtertuin.

"Dit lijkt wel een soort oorlog", zei de kortgedingrechter. "Wat je dan zou willen bereiken, is een voorlopige wapenstilstand. Maar dit is niet in één middag op te lossen." Zij vroeg beide partijen om hun belangrijkste wensen op te noemen. "De lampen uit", liet de eiser weten. "En geen geweld. Niet schreeuwen, niet slaan." Zijn buren wilden zich vooral veilig voelen in hun eigen huis. Ze wilden ook dat de camera’s met microfoon die de buurman aan zijn huis had bevestigd, niet meer op hun perceel staan gericht.

Kijkje ter plaatse
De rechter besloot daarop ter plaatse een kijkje te nemen aan de Ringdijk. Doel was om na haar bezoek duidelijke afspraken te maken met de buren, zodat de rust in de straat kon terugkeren. En dat is gelukt. Na haar bezoekje kwamen de buren tot een schikking. Wat er precies onderling is afgesproken, is niet bekendgemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel