Toename zwerfafval na bezuiniging op afvalbakken

LELYSTAD • Zo 16 april 2023 | 12:50 • Zondag 16 april 2023 | 12:50

Door de bezuinigingen op openbare afvalbakken ligt er meer afval op straat in Lelystad. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente. In 2020 besloot de gemeenteraad 40% van de afvalbakken weg te halen om te bezuinigen. Stichting Lelystad Schoon vertelde eerder aan Omroep Flevoland bang te zijn voor een toename van het zwerfafval zodra de bakken zouden verdwijnen.

De gemeente heeft prullenbakken verwijderd op minder drukke plekken, zoals industrieterreinen. Ook zijn bakken weggehaald in woonwijken en op schoolpleinen. "Op die locaties is er dichtbij de gelegenheid om afval weg te gooien", aldus de gemeente. Stichting Lelystad Schoon is gefrustreerd over het tekort aan vuilnisbakken. "De illusie dat men de zooi meeneemt naar huis, heb ik niet," zegt een lid op Facebook.

Op initiatief van onder meer Leefbaar Lelystad worden de openbare afvalbakken vervangen door luikjes in de ondergrondse containers. Deze worden dit jaar geplaatst. De gemeente verwacht dat zwerfafval afneemt zodra de luikjes zijn geplaatst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel