Wat zijn dat toch voor rare witte wagentjes in het land?

MARKNESSE • Ma 17 april 2023 | 6:35 • Maandag 17 april 2023 | 6:35

Sinds kort rijden er tientallen witte wagentjes over Flevolandse akkers, zonder bestuurder en kriskras over het land. Wat zijn dit voor wagentjes en wat doen ze? Navraag van Omroep Flevoland leert dat het om een innovatieve robot voor de tulpensector gaat. Het apparaat is nieuw. In heel Nederland rijden er nog maar 43 rond. Een belangrijk deel daarvan is actief in Flevoland, omdat er in onze provincie veel tulpen worden geteeld.

De robot heeft de afmetingen van een kleine personenauto. Hij is bedoeld voor het bestrijden van ziektes. Een ingebouwde camera ziet aan het blad van de tulp of er een virus in zit. Als dat het geval is, krijgt de robot de opdracht om de bloem te bespuiten met bestrijdingsmiddel.

De gps-aangestuurde machine opereert zelfstandig. De eigenaar moet alleen de route op het perceel uitzetten en zorgen dat er benzine en een bestrijdingsmiddel in zit. De familie Van Bentem in Marknesse heeft er een aangeschaft. Het gaat om een grote investering, maar het bedrijf denkt het geld terug te verdienen, omdat er voor het werk geen personeel meer hoeft te worden ingehuurd. Bovendien kan de robot 24 uur per dag worden ingezet en gebruikt het apparaat minder bestrijdingsmiddel dan wanneer het selecteren van zieke tulpen met de hand wordt gedaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel