Renovatie Poldertoren in de problemen, exploitatie ook onder druk

EMMELOORD • Ma 17 april 2023 | 16:32 • Maandag 17 april 2023 | 16:32

De renovatie van de Poldertoren in Emmeloord kan voorlopig niet worden afgerond. De gemeente komt 1,1 miljoen euro tekort voor de resterende werkzaamheden aan de monumentale toren. Omdat de renovatie niet kan worden afgemaakt, loopt ook het plan om delen van de Poldertoren te verhuren vertraging op.

De gevels van de toren moeten nog worden hersteld en er moeten mogelijkheden komen om de toren te exploiteren. Zo werd er eerder gesproken over kantoor- en vergaderruimtes en hotelkamers die in het rijksmonument zouden moeten komen.

In 2021 werd besloten om de Poldertoren in twee fasen te renoveren. In de eerste fase werd het dak al hersteld en zijn ook de beiaardiersruimte en de klokken onder handen genomen. Deze eerste fase is inmiddels afgerond. Voor de eerste fase en de werkzaamheden die nu nog moeten gebeuren was een totaalbudget van ruim 1,4 miljoen euro.

Huurovereenkomsten
Uit de aanbestedingen die het college heeft ontvangen, blijkt dat er voor het resterende werk een tekort is van ongeveer 1,1 miljoen euro. Burgemeester en wethouders hebben daarom besloten de opdracht nog niet aan een bedrijf te gunnen. Er zijn ook nog geen getekende huurovereenkomsten met exploitanten.

Eerder ook al grote renovatie van vier miljoen
In 2008 werd de Poldertoren van binnen grondig verbouwd. Op verschillende verdiepingen van de voormalige watertoren werden toen bedrijfs- en expositiesruimtes ingericht. Ook het trappenhuis werd opgeknapt. De renovatie kostte destijds 4 miljoen euro.

Na die renovatie zat er een restaurant in de toren gevestigd. Eigenaar Paul van Staveren sloot toprestaurant Sonoy vanwege aanhoudende lekkageproblemen. Op de benedenverdieping zaten toen ook een winkel en informatiepunt van de VVV.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel