Directeur FlevoMeer Bibliotheek stopt: 'Bureaucratisch en te weinig geld'

FLEVOLAND • Di 18 april 2023 | 14:46 • Dinsdag 18 april 2023 | 14:46

Na nog geen jaar legt directeur Hanneke Broekhuizen van de FlevoMeer Bibliotheek donderdag haar functie neer. Zij geeft aan dat die niet bij haar past. Broekhuizen stuit op de nodige bureaucratie omdat ze veel moet verantwoorden. "Ik merk dat ik veel bezig ben met verantwoording en rapportages", zegt ze. "Dat begrijp ik, maar ik blijk commerciëler te zijn dan ik dacht."

Broekhuizen trad vorig jaar augustus aan. Zij is bestuurder van alle Flevolandse bibliotheken, behalve die in Almere. Naast de vele regels stuit Broekhuizen ook op geldgebrek. "Er is te weinig geld om voldoende mensen in te zetten", zegt Broekhuizen. "Het wisselt per gemeente. Zo hebben we menskracht nodig voor in de bieb maar ook voor de samenwerking met het onderwijs. Als je meer middelen hebt, kun je meer doen. Nu is het een kwestie van keuzes maken."

De bibliotheek in Dronten

De directeur zegt meer te willen bieden, zoals het geven van cursussen in digitale vaardigheden in de dorpen. Daarvoor is extra geld nodig. Nu moeten medewerkers een stapje extra zetten en wordt er gewerkt met vrijwilligers. De kostenstijgingen kunnen nu nog opgevangen worden uit reserves, maar dat houdt volgend jaar op. Plannen maken voor de langere termijn ligt volgens haar moeilijk omdat de bibliotheek afhankelijk is van subsidies van de gemeente. Die bedragen worden elk jaar opnieuw bepaald.

Luciënne Kelfkens

Broekhuizen wordt per 1 mei opgevolgd door Luciënne Kelfkens, die tijdelijk aan de slag gaat. Zij zet voort waar Broekhuizen mee is begonnen. Zo gaat ze met de gemeenten praten over de toekomst. Kelfkens bekleedde de afgelopen jaren meerdere interimfuncties, vooral in de omgeving van Amsterdam. Zo was ze een jaar interim-bestuurder van de landelijke vrijwilligersorganisatie Humanitas. In de tussentijd wordt gezocht naar een opvolger.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel