Ontsnapte jeugdgevangene is volgens het OM niet gevaarlijk

LELYSTAD • Wo 19 april 2023 | 17:46 • Woensdag 19 april 2023 | 17:46

De 24-jarige gedetineerde van de jeugdgevangenis in Lelystad die tijdens een verlof is ontsnapt, is geen gevaar voor de samenleving. Daarom is zijn ontsnapping vorige maand niet bekendgemaakt. Dat laat het landelijk parket van het OM weten.

Het landelijk parket zegt dat de 24-jarige man in de cel zit wegens diefstal met geweld en poging tot mishandeling. Het speciale politieteam FASTNL maakt al een maand jacht op de jeugdgevangene. Dit team van rechercheurs van de landelijke politie is opgericht om ontsnapte gevangenen en tbs'ers op te sporen.

'Gevangene zit goed verstopt'
Volgens FASTNL heeft de jeugdgevangene zich goed verstopt. "We vermoeden dat hij hulp krijgt want het is in Nederland heel lastig om onder de radar te blijven", zegt woordvoerder Dennis Janus. "Maar we sluiten ook niet uit dat hij in het buitenland zit. We zijn nog niet klaar met alles uitlopen." FASTNL mag verder inhoudelijk niets zeggen, ook niet of er al signalen waren dat de man wilde ontsnappen.

De jeugdgevangene uit Lelystad is op opsporingslijsten in binnen- en buitenland gezet. "Zo kunnen we sneller informatie delen en zijn we heel slagvaardig om mensen snel aan te houden", aldus Janus. De rechercheurs hebben wel een vermoeden waar de man zich zou kunnen schuilhouden. Daarin zit vaak een lijn maar daarover wil Janus niets kwijt. "We houden een beetje de kaarten tegen de borst, om onze tactieken en methodes niet prijs te geven. We willen mensen die op de vlucht zijn niet wijzer te maken dan ze zijn."

Volgens Janus rusten de rechercheurs niet totdat de voortvluchtige man weer in de Lelystadse jeugdinrichting zit. "Hij hoort thuis waar hij zijn straf hoort uit te zitten. Daar zetten we heel veel middelen voor in, zichtbaar en onzichtbaar."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel