Raadslid Hoekstra doet aangifte na verbale aanvaring met collega-raadslid Koffeman

URK • Do 20 april 2023 | 19:59 • Donderdag 20 april 2023 | 19:59

De Urker fractievoorzitter Dittie Hoekstra van Krachtig Urk heeft vorige week aangifte gedaan bij de politie na een aanvaring met collega-fractievoorzitter Jan Koffeman van Hart voor Urk. Dat bevestigt ze aan Omroep Flevoland, na berichtgeving van Het Urkerland.

Na de raadsvergadering van donderdag 13 april zou Koffeman haar buiten het gemeentehuis 'op een intimiderende manier' hebben uitgescholden.

"Diep ingrijpende woorden, die ik niet wil en kan herhalen."

— Dittie Hoekstra

Hoekstra meldt aan Omroep Flevoland dat het zeer heftig was wat er na de raadsvergadering gebeurde. "Ik slaap er niet van. Zeer intimiderend. Diep ingrijpende woorden schreeuwde Jan Koffeman tegen mij, die ik niet wil en kan herhalen." Ze legt haar politieke activiteiten de komende weken neer. Van welk feit Hoekstra nu precies aangifte heeft gedaan, is onbekend.

Stemming over motie de aanleiding?
Aanleiding voor de vermeende schreeuwpartij zou de stemming zijn geweest over een motie van Koffeman om de speelvelden in het Wilhelminapark op zondag te sluiten. Hoekstra stemde tegen en de stemming voor de motie werd met 9 voor- en 9 tegenstemmen gestaakt. Ze heeft het voorval vorige week gemeld aan de burgemeester. Een woordvoerder van burgemeester van den Bos bevestigt dat die op de hoogte is van het incident.

Jan Koffeman laat alleen weten dat hij op korte termijn een gesprek over de zaak hoopt te hebben met Hoekstra. Voor de rest wil hij niet reageren op de aanvaring.

'Koffeman schreeuwde op de gang'
ChristenUnie-fractievoorzitter Meindert Bakker vertelt tegen Het Urkerland dat ook hij na de raadsvergadering te maken kreeg met een gefrustreerde Koffeman: "Hij schreeuwde op de gang ook een en ander tegen mij. Ik probeerde erover te praten, maar hij liep door naar buiten."

De woordvoerder van de gemeente Urk zegt dat Cees van den Bos zijn rol als burgemeester in deze zaak zal pakken, maar dat het behandelen van de aangifte een taak voor de politie en het Openbaar Ministerie is. Daarnaast wijst de burgemeester op de raad die onderling het debat over omgangsvormen zal moeten voeren. Van den Bos heeft al wel persoonlijk over de aanvaring gesproken met zowel Dittie Hoekstra als Jan Koffeman. Over de inhoud van die gesprekken wordt niets bekendgemaakt.

'In vrede en veiligheid ons werk kunnen doen'
Hans Crebas, fractievoorzitter van het CDA op Urk, hoorde afgelopen weekend van de 'onaangename' aanvaring tussen Koffeman en Hoekstra. "Als je dat hoort is dat zeer onprettig. Hier in de raad van Urk spreken we altijd onze dankbaarheid uit in het openingsgebed dat we in vrede en veiligheid ons werk kunnen doen. Dat betekent dat we in de onderlinge relaties tussen raadsleden ook moeten waarborgen dat die veiligheid er is. Daar is een behoorlijke pijler nu ingedeukt", zegt Crebas.

Hij doelt mede op de beslissing van Hoekstra om haar politieke werk tijdelijk neer te leggen. Crebas zegt ervanuit te gaan dat er in het presidium (het overleg tussen de fractievoorzitters, red.) met Koffeman gesproken gaat worden: "Het is van belang dat hij zich tegen ons uitspreekt."

De politie kan vanuit privacybelangen niets zeggen over de gedane aangifte.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel