Betonnen eilandjes in IJsselmeer klaar voor windmolens

FLEVOLAND • Ma 24 april 2023 | 6:37 • Maandag 24 april 2023 | 6:37

Na een jaar werken wordt de laatste hand gelegd aan 24 betonnen eilandjes in het IJsselmeer. Daarmee is een mijlpaal bereikt voor Windplanblauw, het park dat door energiemaatschappij Vattenfall en het lokale Swifterwint wordt gebouwd.

Je ziet de eilandjes in het water, als je over de snelweg A6 vanaf Emmeloord richting Lelystad rijdt. Op die eilandjes komen grote windmolens te staan.

Voor de aanleg van de eilandjes is in totaal ruim 20 miljoen liter beton gestort. Dat had heel wat voeten in de aarde. Het beton is op een schip in het IJsselmeer gemaakt en ter plekke op het water in daarvoor gemaakte constructies gestort.

Unieke constructie
Het is een heel nieuw systeem voor het maken van funderingen in het water. Volgens sitemanager Hans Sleper kunnen de molens er veilig op staan. De eilandjes zijn verankerd in de bodem en zijn zo zwaar dat ze de turbines de komende twintig jaar kunnen dragen.
Nog veel werk te doen
De komende tijd worden kabels door de bodem getrokken. Deze zijn nodig om de stroom die de molens gaan produceren op het elektriciteitsnet te krijgen. Volgende week moeten de eerste masten voor de turbines naar het IJsselmeer komen. Deze zijn nu nog in een haven in Amsterdam. Mastdelen van dertig meter per stuk worden daar al aan elkaar gemonteerd. Vervolgens worden ze rechtopstaand via het water naar de eilandjes op het IJsselmeer vervoerd.

Het duurt drie tot vier dagen om een turbine in elkaar te zetten. Daarna kost het nog een aantal weken om hem gereed te maken voor de productie van energie. Tijdens de werkzaamheden is het gebied afgesloten voor ander vaarverkeer. In het najaar moeten alle molens op het water draaien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel