Mustang-vliegtuig al jaren trouw aan dodenherdenking Dronten

DRONTEN • Ma 24 april 2023 | 6:11 • Maandag 24 april 2023 | 6:11

Traditiegetrouw vliegt er tijdens de dodenherdenking op 4 mei in Dronten een P51 Mustang jachtvliegtuig over de plechtigheid heen. Dit type vliegtuig speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. Het beschermde de bommenwerpers van de geallieerden. De Mustang wordt gevlogen door Tom van der Meulen. "Ik wil dat mensen zien wat voor vliegtuigen er toen vlogen", zegt de eigenaar en piloot van het historische toestel.

De dodenherdenking in Dronten staat traditiegetrouw in het teken van airgunners, de mannen die tijdens de oorlog vanuit geschutskoepels in de bommenwerpers de vliegtuigen beschermden. Die enorme vliegtuigen werden daarnaast vaak beschermd door de Mustang, een voor die tijd supermodern gevechtsvliegtuig.

Tom van der Meulen voor zijn Mustang

"Op 4 mei vliegt er vanwege de herdenkingen vaak een bommenwerper over Nederland. En die komt ook over Dronten heen. De B-17 is zo'n toestel. Het wordt de 'Big Friend' genoemd, de Mustang wordt 'Little Friend' genoemd. De Mustang was het eerste jachtvliegtuig dat vanaf Groot-Brittannië tot aan Berlijn kon vliegen en dus ook de bommenwerpers tot daar kon escorteren. Dat was cruciaal voor het verloop van de oorlog”, vertelt de gepassioneerde piloot.

B-17 bommenwerper

Jon Mishou


Elk jaar vliegen er op 4 mei verschillende historische vliegtuigen over Dronten. Zo komt er meestal een Lancaster-bommenwerper over Dronten. Dit jaar gaat dat niet door. Het vliegtuig is nodig bij de kroning van koning Charles. Die vindt op 6 mei in het Verenigd Koninkrijk plaats. Wel vliegt een aantal vliegtuigen over van de Edambusters.

Van der Meulen vliegt al sinds eind jaren '90 elk jaar tijdens de herdenking over Dronten. "Ik woonde destijds daar en vond de herdenking indrukwekkend. Ik wou iets toevoegen. Dat is mijn 'flyby' met de Mustang geworden." De piloot woont inmiddels in het noordoosten van Groningen, maar vliegt nog elke keer naar Dronten tijdens de herdenking. "Het is heel bijzonder om dit te mogen en kunnen doen. Ik denk dat het belangrijk is dat we in gedachten houden wat er in de oorlog is gebeurd en wat de vliegers toen voor ons hebben gedaan, zodat we nu nog steeds in vrijheid kunnen leven.”

Mustang in 1942

ANP

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel