Monument voor eerste landbouwpiloot opgeknapt

NOORDOOSTPOLDER • Ma 24 april 2023 | 9:00 • Maandag 24 april 2023 | 9:00

Langs de Pilotenweg in Noordoostpolder is vanmorgen een opgeknapt monument voor de eerste Nederlandse landbouwpiloot onthuld. August Willem Hamming was piloot in Indonesië en kwam na de oorlog naar Nederland. In de pas ontgonnen Noordoostpolder onderzocht hij hoe de grote akkers daar vanuit een vliegtuig konden worden besproeid met bestrijdingsmiddelen.

In 1950 verongelukte Hamming tijdens het besproeien van een aangetast koolzaadveld tussen Emmeloord en Espel. De crash werd landelijk nieuws. Op de plek van het ongeluk werd in 1952 een herdenkingsnaald met bronzen plaquettes ter nagedachtenis aan de piloot onthuld. De panelen waren ontworpen door piloot Erik de Lyon die Hamming als landbouwpiloot opvolgde in de polder en daarnaast ook kunstenaar was.

Het monument was de laatste jaren vervallen geraakt. Op verzoek van de familie heeft de gemeente het monument nu opgeknapt. Er zitten nieuwe panelen op die zijn gemaakt door de zoon van de toenmalige kunstenaar. Bij onthulling van het opgeknapte monument zijn ook nabestaanden aanwezig, onder wie de dochter van de piloot die ten tijde van de crash pas 2 jaar oud was.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel