Gemeente Almere vindt 'zoekgeraakte' e-mails oud-burgemeester Weerwind alsnog terug

ALMERE • Ma 24 april 2023 | 15:00 • Maandag 24 april 2023 | 15:00

De gemeente Almere heeft in haar archief alsnog vele e-mails van oud-burgemeester Franc Weerwind gevonden. Eerder was de boodschap nog dat Weerwind nauwelijks mailde. Hij zou er in zes jaar tijd geen enkele hebben verstuurd en slechts 191 hebben ontvangen. Dat komt neer op ongeveer 32 inkomende mails per jaar, oftewel twee tot drie per maand. Weerwind zou 'persoonlijke contact prefereren' boven het gebruik van e-mail of WhatsApp.

Inmiddels zegt Almere dat er toch een mailbox van zestien gigabyte is aangetroffen.

Bewaarplicht
Gemeenten en andere overheden zijn verplicht om documenten zoals e-mails te bewaren. Dit zodat ze opgevraagd kunnen worden om bijvoorbeeld te achterhalen hoe een besluit tot stand is gekomen. Omroep Flevoland heeft van die mogelijkheid gebruikgemaakt bij een onderzoek naar de Floriade. De afgelopen maanden zijn meer dan duizend documenten vrijgegeven. Opvallend was dat er van Weerwind maar heel weinig correspondentie tussen de geleverde stukken zat.

Toen de gemeente Almere hier op verzoek van Omroep Flevoland specifiek naar is gaan kijken, leverde dat het volgende antwoord op: "Er zitten 191 mailtjes in de inbox plus 4 in de prullenbak, en 0 in verzonden items." Er zou geen sprake zijn van een selectief bewaarbeleid, maar meer e-mails zouden er simpelweg nooit zijn geweest, zo gaf de gemeente aan.

Oorspronkelijke verklaring gemeente:
"Ik heb navraag gedaan bij verschillende secretaresses die voor burgemeester Weerwind hebben gewerkt de afgelopen jaren. Allemaal schetsen zij hetzelfde beeld: Weerwind maakte niet of nauwelijks gebruik van e-mail of WhatsApp. Hij prefereerde persoonlijk contact (live of via de telefoon). Dit verklaart het geringe aantal e-mails in de mailbox van Weerwind. Zijn mailbox werd beheerd door het secretariaat, er werden geen mails weggegooid."

Dat Weerwind in zes jaar tijd nooit een e-mail verstuurde lijkt niet alleen ongeloofwaardig, het klopt ook niet. Tussen documenten die Omroep Flevoland eerder heeft gekregen zaten namelijk al twee e-mails die verstuurd waren door de toenmalige burgemeester.

Nadat Omroep Flevoland dit heeft aangegeven bij de gemeente Almere is er een nieuwe zoektocht gestart. Met als resultaat dat er nu toch een mailbox is gevonden, met een omvang van zestien gigabyte. Om hoeveel documenten het gaat geeft de gemeente niet aan, maar vermoedelijk om vele duizenden.

"Allemaal schetsen zij hetzelfde beeld; Weerwind maakte niet of nauwelijks gebruik van e-mail of WhatsApp"

— Gemeente Almere

Mailboxaffaire
De gemeente Almere kent een lange historie als het aankomt op het slecht archiveren van mailboxen en andere informatie. In het verleden zijn complete mailboxen van vertrokken wethouders en topambtenaren gewist.

Het niet fatsoenlijk bewaren van e-mails heeft er voor gezorgd dat de gemeente onder toezicht is komen te staan van de provincie. Commissaris van de Koning Leen Verbeek noemde het archief van de gemeente Almere in 2021 'een rommeltje.'

Geen reactie van Weerwind
Nadat de gemeente Almere eind maart aangaf dat Weerwind nooit e-mails verstuurde, heeft Omroep Flevoland vragen aan hem voorgelegd via zijn huidige werkgever, het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Zijn woordvoerder gaf aan het geen vragen voor het ministerie te vinden, aangezien het om een aangelegenheid gaat die voor zijn ministerschap plaats heeft gevonden. Ook via zijn partij, D66, is geprobeerd om een reactie te krijgen. Door die partij is eveneens niet op de vragen geantwoord.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel