Gemeente Almere gaat minder maaien: gras tot een meter hoog

ALMERE • Di 25 april 2023 | 6:44 • Dinsdag 25 april 2023 | 6:44

'Hoger gras hoort bij een groene stad'. Dat is de slogan van de nieuwe maaicampagne van Almere. Er gaat namelijk minder gemaaid worden in de stad. Volgens wethouder Jesse Luijendijk is dat beter voor dier en natuur.

Het huidige maaibeleid gaat op de schop. De gemeente wil vanaf dit jaar al hoger gras op verschillende plekken in de stad. In plaats van tien tot twaalf keer per jaar wordt er in het vervolg maar één tot drie keer per jaar gemaaid. Op sommige plekken kan het gras tot wel één meter hoog worden.

Volgens Luijendijk zorgt het laten groeien van het gras voor biodiversiteit. "Het geeft insecten een kans, dat is weer goed voor vogels en andere dieren. Daarnaast helpt het ook de overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan. Het heeft heel veel voordelen."

Mooier
Almere gaat er dus anders uitzien. Luijendijk denkt dat de stad er alleen maar mooier van wordt. Voordat het zover is, gaat er nog wel een paar jaar overheen. “Doordat het maaisel pas later wordt afgevoerd, krijgt de grond meer bloemrijke en kruidige planten. De grond moet dus eerst verschralen, dan ziet het er even rommelig uit. Maar dat is 't voor het einddoel meer dan waard.”

Woonwijken zullen over het algemeen weinig te maken krijgen met de actie. De gemeente wil het gras daar wat korter houden, zodat er nog gepicknickt en gesport kan worden. Almeerders hebben in het verleden wel eens geklaagd over velden waar het gras niet goed onderhouden wordt. Per grasveld of berm zal gekeken worden of het gras daar hoger kan worden. Op plekken waar anders onveilige situaties zouden ontstaan, wordt het glas kort gehouden.

Hooikoorts
Minder maaien betekent meer pollen in de lucht, waardoor mensen met hooikoorts meer overlast kunnen ervaren. Volgens Luijendijk wordt er zoveel mogelijk meegedacht met de bewoners. “We proberen daar zeker rekening te houden, maar het zou nooit helemaal kunnen worden voorkomen. Als we veel signalen krijgen dan proberen we waar mogelijk maatwerk te leveren."

Dit verhaal is gemaakt door Roosanne Middelhuis. Zij richt zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen uit Almere. Voor tips: roosanne.middelhuis@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel