Jaar cel voor man die 43-jarige vrouw doodreed op Markerwaarddijk

LELYSTAD • Wo 26 april 2023 | 16:19 • Woensdag 26 april 2023 | 16:19

De 35-jarige man die op 16 januari 2021 op de Markerwaarddijk een 43-jarige vrouw uit Lelystad doodreed, heeft een jaar celstraf gekregen. Vier maanden daarvan zijn voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ook mag hij drie jaar lang geen auto of ander motorvoertuig besturen. Volgens de rechter heeft de man het dodelijke ongeluk veroorzaakt door roekeloos te rijden.

Tegen de bestuurder uit het Noord-Hollandse Venhuizen was 2,5 jaar cel geëist, waarvan negen maanden voorwaardelijk. De officier van justitie stelde dat het ongeluk mede is veroorzaakt doordat de bestuurder veel te snel reed en bezig was met zijn mobiele telefoon. Daar gaat de rechter niet in mee.

De man reed over het traject van 17 kilometer voor de plek van het ongeluk veel te hard. Maar dat zegt volgens de rechter niets over de snelheid op het moment van de frontale botsing. Daar is geen meting van. Wel reed de man volgens de rechtbank harder dan verantwoord was. Tijdens de rit zat de man op zijn mobiele telefoon. Dat deed hij voor het laatst acht minuten voor de aanrijding. Daarmee kan volgens de rechter niet geconcludeerd worden dat het ongeluk mede is veroorzaakt door zijn telefoongebruik.

Volgens de rechtbank heeft de verdachte zich wel schuldig gemaakt aan roekeloos rijgedrag. Hij heeft de verkeersregels in ernstige mate opzettelijk geschonden. De bestuurder haalde meerdere auto’s gevaarlijk in op een plek waar dat verboden was. Dat deed de man ook op het moment dat er zichtbaar een tegenligger naderde. Volgens de rechter had hij moeten weten dat het niet verantwoord was om zo hard te rijden. Daarbij wees de rechtbank ook op de weersomstandigheden. Op het moment van het ongeluk lag er sneeuw op de weg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel