Moment van de waarheid voor markant gebouw De Voetnoot

ALMERE • Vr 28 april 2023 | 7:00 • Vrijdag 28 april 2023 | 7:00

Al jaren wordt gespeculeerd over de toekomst van De Voetnoot in Almere. Het markante gebouw aan het Stadhuisplein is ontworpen door gemeente-architect Tjitte Tigchelaar. De culturele broedplaats biedt nu plaats aan meer dan dertig culturele ondernemingen en zzp'ers. Voor de zomer zal het college van burgemeester en wethouders verschillende scenario’s voorleggen aan de gemeenteraad over wat er kan gebeuren met het pand. Na jaren van onenigheid zal dan blijken of De Voetnoot een voetnoot wordt in de Almeerse geschiedenis.

Architectuurhistoricus Ans van Berkum noemt het gebouw een zeldzaam architectonisch object. “In de jaren zeventig zag men de tijdelijkheid in van veel bouwwerken. Dat was niet de visie van Almere. De Voetnoot werd ontworpen vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Niet alleen de materialen - beton en metaal - werden daarop uitgekozen, maar vooral ook het ontwerp moest flexibel genoeg zijn om de tand des tijds te doorstaan.”

Gevel staat los
Architect Tigchelaar wilde dat de mensen die er kwamen te wonen en werken zelf invulling konden geven aan het pand. Zo staat de betonnen gevel los van het gebouw en is die te vervangen. "De Voetnoot is nu nog maar de helft van de grootte die het had kunnen hebben. Oorspronkelijk was het idee dat dit gebouw nog eens gespiegeld gebouwd kon worden. Je kunt het niet alleen uitbouwen in de breedte, maar er is in het ontwerp ook rekening gehouden met de mogelijkheid tot optoppen, waardoor er meer ruimte ontstaat voor woningen", zegt Van Berkum.

Ans van Berkum

Monumentenstatus
In 2020 werd er in opdracht van de gemeente Almere een zogeheten waardestellend cultuurhistorisch onderzoek verricht. Dat werd gedaan door Victorien Koningsberger. "Er is landelijk beleid dat de bouw van ná 1965 in aanmerking kan komen voor de monumentenstatus, als het aan vier criteria voldoet", legt architectuurhistoricus Van Berkum uit. "Uit de waardebepaling die destijds door Victorien Koningsberger is verricht, blijkt dat De Voetnoot aan alle criteria voldoet om op termijn de monumentenstatus te krijgen."

Bibliotheek en muziekschool
Daarnaast is er volgens Van Berkum veel geld gestoken in de renovatie die enkele jaren geleden is afgerond. Zo zijn er zonnepanelen en nieuwe daklichten geplaatst, maar is er ook geïnvesteerd in ledverlichting, waardoor het gebouw nog toekomstbestendiger is gemaakt. Het markante gebouw heeft lang dienstgedaan als bibliotheek en muziekschool. Sinds 2007 is het een culturele broedplaats.

De 9.000 vierkante meter van het pand wordt nu door creatieve ondernemers gehuurd. Zo zijn er verschillende theatergroepen, een muziekschool, een bureau voor artiestenmanagement, een café en een stichting voor talentontwikkeling en culturele participatie van allerlei verschillende doelgroepen te vinden. Ook werken er beeldhouwers, grafisch vormgevers, fotografen en webdesigners in het pand.

"Ik huur deze studio pas een jaar en ben er nu al aan gehecht", vertelt zanger Ruben Anthony. "Het gebouw heeft een hele fijne vibe, waarbij vernieuwing voorop staat. Iets wat echt bij Almere hoort. Toen ik hoorde dat de vereniging van De Voetnoot bestuursleden zocht, heb ik daar direct op gereageerd en geprobeerd zoveel mogelijk huurders te vinden voor de studio’s die toen nog leeg stonden.”

"Inmiddels zijn alle ruimten gevuld. Voor mensen uit de creatieve sector is dit een belangrijke plek, waar men elkaar kan ontmoeten en samen nieuwe dingen kan creëren", zegt de zanger. Als bestuurslid van De Voetnoot vindt Anthony dat hij in de bres moet springen voor alle huurders. "Sommige mensen werken hier al zeventien jaar en hebben hier hun hele carrière opgebouwd. Zij kunnen niet zomaar hun spullen oppakken en ergens anders hun werk gaan doen."

Duurzaam beleid
Volgens architectuurhistoricus Ans van Berkum heeft Almere gebouwen nodig die de geschiedenis van de stad vormgeven. "En mensen vinden altijd achteraf pas dingen mooi. De Voetnoot is een goede gelegenheid om onze eigen geschiedenis in duurzaam beleid te verankeren."

De gemeenteraad gaat dus voor de zomer over De Voetnoot praten, maar er wordt nog geen beslissing genomen over de toekomst van het gebouw. Wanneer die beslissing wel valt, is nog onbekend, aldus de gemeente Almere.

Dit verhaal is gemaakt door Jolie Jacobs. Zij richt zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen uit Almere. Voor tips: rtv@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel