'Gigantisch veel energie stroomt weg'; Urker ondernemers bedenken oplossing

URK • Ma 1 mei 2023 | 7:29 • Maandag 1 mei 2023 | 7:29

Terwijl particulieren, bedrijven en overheden alles op alles zetten om zoveel mogelijk energie te besparen, wordt er op Urk juist een grote hoeveelheid energie weggegooid. Dat zeggen drie ondernemers die voor bedrijventerrein Zwolsehoek een innovatief systeem hebben bedacht. Volgens hen wordt er op Urk momenteel per jaar 48 miljoen kilowattuur energie verspild. Dat is te vergelijken met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 16.000 huishoudens.

Het bedrijf Circulaire Energie Voor Elkaar is sinds 2016 bezig met de ontwikkeling van een duurzamere methode. Het idee is dat er voor het koelen en invriezen van vis koud grondwater wordt opgepompt. Na gebruik is het water warmer, en wordt het teruggepompt in de bodem. Daar wordt het bewaard tot het gebruikt kan worden voor het verwarmen van woonhuizen en gebouwen.

Combinatie maakt het bijzonder
Het principe van warmte- en koudeopslag is niet nieuw, maar volgens het bedrijf maken de aanwezigheid van de vele koelmachines op Urk en het aardgasloos verwarmen van huizen het idee bijzonder. Er zouden zowel bedrijven als bewoners profijt van kunnen hebben, omdat er door het systeem energie en geld bespaard wordt.

Na jarenlange inspanningen zijn de eerste vergunningen aan het bedrijf afgegeven en kunnen er twee putten worden geslagen voor bedrijventerrein Zwolsehoek. De hoop is dat de gemeente zich bij het initiatief aansluit, zodat het verder uitgerold kan worden.

Gemeente heeft eigen, alternatief plan
De gemeente onderzoekt ondertussen de haalbaarheid van eenzelfde soort systeem, maar dan voor restwarmte van de industrie op het toekomstige bedrijventerrein Port of Urk. Deze restwarmte zou gebruikt moeten worden voor verwarming van woningen die momenteel in de nieuwe Zeeheldenwijk worden gebouwd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel