Opnieuw veel dode meeuwen gevonden, dieren worden onderzocht

KRAGGENBURG • Ma 1 mei 2023 | 16:39 • Maandag 1 mei 2023 | 16:39

Rijkswaterstaat is maandag opnieuw druk bezig met het opruimen van tientallen dode meeuwen in het Zwarte Water bij Kraggenburg. Op zondag zijn daar zo'n 50 dode dieren opgeruimd, maar sindsdien blijven er vogelkadavers gevonden worden. Rijkswaterstaat is daarom maandag met een patrouilleboot aan het varen om dode dieren op te ruimen. Op maandag zijn er volgens een woordvoerder zeker 60 nieuwe dode vogels gevonden.

Tegelijkertijd komen er ook vanuit het Eemmeer bij Zeewolde meldingen binnen van dode meeuwen, vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Op een eiland zouden veel kadavers liggen. Dinsdagochtend gaat Rijkswaterstaat daar poolshoogte nemen.

Vogelgriep
Om te achterhalen wat de oorzaak is van de plotseling massale sterfte, wordt een aantal dieren onderzocht. Vijf vogels uit het Zwarte Water worden naar een afdeling van de Wageningen Universiteit in Lelystad gebracht om daar te worden getest op vogelgriep. Experts verwachten dat dit de oorzaak van de plotselinge meeuwsterfte is. De bedoeling is dat ook vijf vogels uit het Eemmeer onderzocht worden. De uitslag van de test is mogelijk eind deze week bekend, en anders in het begin van volgende week.

Landschapskunstwerk
Zondag hadden voorbijgangers al tientallen dode meeuwen gevonden op en rond het landschapskunstwerk PIER + HORIZON bij Kraggenburg. Medewerkers van Rijkswaterstaat zijn ter plekke gaan kijken en hebben daar de dieren waar ze bij konden opgeruimd en afgevoerd.

Behalve op de pier, lagen er ook kadavers in het water en in een weiland in de buurt. In overleg met de boer heeft Rijkswaterstaat maandag de dieren daar ook weggehaald.

Bataviahaven
Twee maanden geleden werden ook dode meeuwen aangetroffen in Bataviahaven in Lelystad. Daar werden toen 36 dode vogels uit het water gehaald. Na onderzoek bleek dat de meeuwen besmet waren met vogelgriep.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel