Doodgereden lammergier onderzocht in Wageningen

ALMERE • Ma 1 mei 2023 | 18:20 • Maandag 1 mei 2023 | 18:20

De lammergier die zaterdagavond dood aangetroffen werd bij het spoor aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen, is maandag onderzocht op de Universiteit Wageningen. Door sectie te verrichten, kan onderzoeker Hugh Jansman zien hoe de roofvogel heeft geleefd.

De lammergier vond zaterdag de dood toen ze tegen een trein klapte in de Oostvaardersplassen. Het beest is heel zeldzaam in Nederland. De lammergier wordt hier gemiddeld een keer in de drie jaar gezien.

Bij het onderzoek ziet Jansman meteen dat de gier op slag dood was. "Ze heeft zo'n beetje alles gebroken wat kan" vertelt Jansman. De poot, vleugel en schedel waren alle drie gebroken. Hans Pohlmann, de vinder van de roofvogel, zag meteen iets opvallends. Er stak een poot van een edelhert uit de vogel. Deze heeft ze hoogstwaarschijnlijk vlak voor de aanrijding opgegeten. Door de klap tegen de trein, is de poot waarschijnlijk door de huid van de lammergier naar buiten gekomen.

Jansman en Pohlmann hebben een dubbel gevoel bij het onderzoek. Het liefst hadden ze gezien dat de vogel nog leefde. Aan de andere kant geeft dit onderzoek inzichten die ze anders niet zo snel krijgen. De kans dat ze nog een keer naast zo'n lammergier staan, achten de onderzoekers erg klein.

Van de Veluwe naar Almere
De lammergier had een GPS-tracker en een bewegingscensor. Daarmee werd ontdekt dat de gier niet meer in beweging was. Op de plek waar het beest voor het laatst in beweging was, werd het dood gevonden. De lammergier was een jaar oud en was een paar dagen geleden vanuit Frankrijk naar Nederland gevlogen. Het vrouwtje, met de naam Mojo, was zaterdagochtend nog op de Veluwe.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel