Ja-sticker voor reclamefolders is populair in Dronten

DRONTEN • Di 2 mei 2023 | 7:00 • Dinsdag 2 mei 2023 | 7:00

De ja-sticker die Dronten maandag heeft ingevoerd, prijkt al op tientallen brievenbussen in de gemeente. Mensen die reclamefolders in de bus willen, moeten de sticker gebruiken. Anders ploffen ze niet meer op de mat. Het moet papierverspilling tegengaan. Het is een idee van GroenLinks.

GroenLinks-raadslid Danieke van Baal uit Dronten diende vijf jaar geleden een voorstel in bij het college van burgemeester en wethouders om inwoners zelf te laten beslissen of ze ongeadresseerd reclamedrukwerk willen ontvangen. Drontenaren die graag folders in de bus willen, moeten dat aangeven door een ja-sticker op hun brievenbus te plakken. Inwoners die geen prijs stellen op de folders, hoeven niks te doen.

De sticker gaat volgens van Baal papierverspilling tegen. Ze is blij dat de sticker er nu is. "Het is een gewoonte. Elke week vallen de reclamefolders op de mat. Drie van de tien folderpakketten belanden ongelezen bij het oud papier."

Niet alle inwoners zijn op de hoogte van de introductie van de ja-sticker. ''Ik heb geen idee of die sticker op mijn deur zit", zegt een inwoner. "Maar ik denk dat mijn vrouw hem wel heeft geplakt. Die is dol op de folders". Hij heeft er zelf weinig interesse in. "Ik kijk er nooit naar". Hij vindt de ja-sticker een goed idee. "Het scheelt waarschijnlijk een hoop papier die anders ongezien zo de kliko in gaat". Een andere passant is het daar mee eens. "Om het standaard te maken dat je ze niet krijgt, lijkt mij handig."

Danieke van Baal benadrukt dat ze niks tegen reclamefolders heeft. "Mensen die de folders willen lezen, kunnen die sticker gewoon plakken. Daar heb ik geen enkel probleem mee. Het gaat mij echt om de folders die ongelezen in de oud-papierbak belanden".

De ja-stickers werden afgelopen maand meebezorgd met de folders. Bewoners die alsnog zo'n sticker willen, kunnen die gratis afhalen op het gemeentehuis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel