Weer honderden dode meeuwen gevonden

FLEVOLAND • Di 2 mei 2023 | 17:51 • Dinsdag 2 mei 2023 | 17:51

Rijkswaterstaat heeft ook dinsdag honderden dode meeuwen uit het water gehaald in Flevoland. In het Zwarte Meer bij Kraggenburg werden door een team van Rijkswaterstaat op verschillende eilandjes vogels geruimd. De dieren zijn waarschijnlijk bezweken aan de vogelgriep, maar dat is officieel nog niet vastgesteld.

Veel meeuwen op het Zwarte Meer in de Noordoostpolder zijn er slecht aan toe. Ze zijn zwak, kunnen daardoor niet meer op hun poten staan en vallen voortdurend om. Ook liggen er veel dode meeuwen op de verschillende eilandjes of steigers in het Zwarte Meer.

Vanwege het vermoeden van vogelgriep worden er bij het opruimen veiligheidsmaatregelen genomen, vertelt Joost Kruitwagen, Tebezo Nautische Dienstverlening. "Daarom hebben we conform de richtlijnen beschermende kleding aan zoals een overal, masker en handschoenen om onszelf in ieder geval te beschermen."

Maandag en zondag werden op het Zwarte Meer in totaal zo'n 100 vogels gevonden. Dinsdag werden er op één dag nog meer gevonden. Op andere plekken, waaronder het Eemmeer, zijn dinsdag ook tientallen dode vogels gevonden.

"De vogels worden verzameld en dan wordt een aantal opgestuurd naar het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). De rest wordt vernietigd", aldus Freddie Hagen van Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat hoopt eind deze week uitslag te krijgen van het laboratorium of het vogelgriep is of niet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel