Aanleg betonnen muur tussen rijbanen N50 begonnen

FLEVOLAND • Do 4 mei 2023 | 12:33 • Donderdag 4 mei 2023 | 12:33

Rijkswaterstaat is begonnen met het aanleggen van een betonnen muur tussen de rijbanen op de N50 tussen Kampen en Kampen-Zuid. Ook worden de bermen verhard. Er wordt al jaren gelobbyd door de politiek in Flevoland en Overijssel voor een scheiding van de rijbanen, vanwege de vele ongelukken op de N50.

De scheiding van de rijbanen bij Kampen is tijdelijk, in de toekomst worden twee rijstroken in beide richtingen aangelegd. De betonnen muur is ongeveer een meter hoog en is op andere stukken van de weg al aangelegd. De directe aanleiding om de rijbaanscheiding versneld te realiseren was het zoveelste dodelijke ongeluk op de tweebaansweg in april vorig jaar. Er kwamen toen twee mensen om het leven.

De verbreding van de N50 naar twee maal twee rijbanen is al een paar keer uitgesteld. De planning is nu 2025/2026. Toch is ook dat niet zeker. Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten weten dat de stikstofproblematiek de aanleg lastig maakt. Ook zijn er meer wegen die moeten worden aangepakt en niet overal is geld voor.

"We gaan er nog steeds van uit dat de minister zijn belofte nakomt", legt Richard Boddeus, wethouder in Kampen, uit. "De provincie Overijssel, provincie Flevoland, gemeente Dronten en de gemeente Kampen hebben hun bijdrage daarvoor al overgemaakt. Dus we dringen er bij het Rijk op aan om de weg zeker aan te pakken."

Tot die tijd zal de betonnen muur er voor moeten zorgen dat er minder ongelukken gebeuren op de N50. Daarnaast is volgens de wethouder het rijgedrag van de automobilist een belangrijk onderdeel om de ongelukken te verminderen. "Vorig jaar na dat eerste ongeluk is een week daarna ook een onderzoek geweest en dan zie je toch dat tientallen mensen op hun telefoon zitten te loeren tijdens het rijden en dat maakt het ook echt heel erg gevaarlijk."

Afsluitingen
De N50 ligt deels in Noordoostpolder, het andere deel verbindt Kampen met Zwolle. Het wegdeel tussen Kampen en Kampen-Zuid is op deze momenten afgesloten:

- vrijdag 5 mei 19.30 uur tot maandag 8 mei 05.30 uur (weekendafsluiting)
- maandag 8 mei en dinsdag 9 mei tussen 19.00 en 06.00 uur
- vrijdag 12 mei 19.30 uur tot maandag 15 mei 05.30 uur (weekendafsluiting)
- maandag 15 mei en dinsdag 16 mei tussen 19.00 en 06.00 uur

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel