Zo vierden Flevolanders ondanks de regen Bevrijdingsdag

FLEVOLAND • Vr 5 mei 2023 | 13:22 • Vrijdag 5 mei 2023 | 13:22

Het is 78 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In Almere werd voor de dertigste keer het Bevrijdingsfestival gevierd. Dat gaat nog door tot vrijdagavond 23.00 uur. Ondanks de regen kwamen er veel mensen naar optredens kijken. Hieronder een overzicht van Bevrijdingsdag 2023 in Flevoland:

Staatssecretaris van Ooijen: de festivals moeten blijven
Staatssecretaris Maarten van Ooijen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kent de financiële problemen van festivals, maar kan nog niet gelijk met geld over de brug komen. "Tot nu toe werden de festivals altijd gefinancierd vanuit de steden en provincie. Als het Rijk erbij betrokken raakt, is dat een grote stap." Wel zegt hij dat hij hierover in gesprek blijft met de festivalorganisatoren.

Commissaris van de Koning: extra geld nodig voor Bevrijdingsfestival
Commissaris van de Koning Leen Verbeek gaat tijdens het Bevrijdingsfestival in gesprek met staatssecretaris Maarten van Ooijen. Hij wil aan de staatssecretaris meegeven dat er extra geld nodig is voor de organisatie van het festival. Vanuit de provincie is er voor de komende drie jaar al 10.000 euro extra toegezegd, maar dat is volgens Verbeek niet genoeg. Hij wil alleen niet zeggen hoeveel extra geld er nodig is vanuit het Rijk: "Dat lijkt me riskant want dan krijg ik misschien wel minder dan ik zou kunnen krijgen. Op het moment dat ik bedragen ga noemen gaan die een eigen leven leiden en ik ben er nog niet helemaal achter waar zij zelf aan denken."

Graffitiproject valt in het water
Bij het festival staat ook een stand waar kunstenaars samen met bezoekers graffiti op grote doeken zouden spuiten, met als thema de vrijheid. Helaas is het project door de regen in het water gevallen. "Het is niet echt een bevrijding voor ons. We zijn een beetje begonnen met spuiten ook, maar helaas kunnen we niet echt verder met de regen."

Blije gezichten ondanks het weer
Ondanks de regen zijn er veel blije gezichten te zien op de Esplanade. Volgens de organisatie zijn er meer bezoekers dan verwacht naar het Bevrijdingsfestival gekomen, maar exacte aantallen zijn nog niet bekend.

Organisatie deelt gratis poncho's uit
Op het festival zijn geen paraplu's toegestaan. De organisatie deelt daarom gratis poncho's uit. Volgens weervrouw Diana Woei zijn er in de middag verschillende buien die overkomen vanuit het zuidwesten. Daarachter zitten opklaringen maar die komen pas later vanavond.

Selfie maken met een boodschap
Bureau Gelijke Behandeling Flevoland loopt rond met een instagramframe met de boodschap: 'Niet hetzelfde, wel gelijk. Samen voor vrijheid.' Het idee is dat bezoekers daarmee een foto kunnen maken en die online zetten.

Gratis vrijheidssoep
Op de Esplanade kunnen bezoekers een kopje vrijheidssoep eten. Elk jaar maakt een andere chef-kok de soep. En dit jaar is het recept bedacht door London Loy. Een befaamd Surinaams gerecht, maïspap, vormde de inspiratie voor zijn versie. In Almere wordt de soep gratis uitgedeeld door topkoks Nadia Zerouali en Sharon de Miranda.
Een half uur voor de start maakte organisator Barry Bouquet zich nog geen zorgen om het weer: "Ik ben nog steeds redelijk hoopvol."
Dertigste editie
Het festival viert een lustrum en wordt dit jaar voor de dertigste keer gehouden op drie locaties in Almere. Op de Esplanade staan onder meer Snelle, MEAU, Jeangu Macrooy & De Nieuwe Nederlanders en STUK op het podium. Op het Stadshuisplein is er een kinder- en familieprogramma met muziek, springkussens en een kermis. En op de Grote Markt is er een programma met onder meer optredens van Mits Mitchell, dj Kai en Danny Lit. Het hele programma vind je hier.

Bevrijdingsvuur bereikt Zeewolde
Een groep leden van de vereniging Zeewolde Atletiek heeft afgelopen nacht het bevrijdingsvuur opgehaald bij Hotel De Wereld in Wageningen. Burgemeester Gerrit Jan Gorter nam de vlam in ontvangst.

Atletiekvereniging haalt Bevrijdingsvuur naar Lelystad:
Een groep van 21 lopers van Atletiekvereniging Spirit uit Lelystad heeft afgelopen nacht het Vrijheidsvuur vanuit Wageningen naar Lelystad gebracht. "We zijn om 01:00 uur gestart en konden zonder problemen doorlopen", vertelt Jan Boogaard. Onder de lopers was ook de 10-jarige Eloise.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel