Wildopvang: 'Bijvoeren tamme vos in Woldpark kan zijn dood betekenen'

LELYSTAD • Vr 5 mei 2023 | 17:11 • Vrijdag 5 mei 2023 | 17:11

Een tamme vos houdt de gemoederen behoorlijk bezig bij omwonenden van het Woldpark in Lelystad. Sinds enige tijd loopt daar een vos rond die niet bang is voor mensen. Het dier wil zelfs met honden spelen die er worden uitgelaten. Sommige mensen vinden het leuk dat de vos er ronddartelt, anderen zeggen dat het dier normaal en natuurlijk gedrag zou moeten vertonen.

Meerdere buurtbewoners zeggen geen last te hebben van de vos. "Het is een groot feest met zo'n vos in de buurt", zegt buurtbewoner Cynthia de Mul. "Dat beestje zoekt gezelligheid", zegt Mirjam Lucas. Andere buurtbewoners zeggen dat de vos hun hond 'terroriseert'.

Het tamme gedrag van de vos wordt veroorzaakt doordat sommige mensen de vos voeren. Volgens woordvoerder Irma Moes van de stichting Dierennoodhulp Flevoland is dat funest voor het dier, omdat het later nooit meer voor zichzelf kan zorgen. Daardoor zal de vos uiteindelijk doodgaan, zegt Moes.

Vangen
Medewerkers van de stichting hebben meerdere pogingen gedaan om het beest te vangen, maar dat is tot op heden niet gelukt. Ze willen de vos naar een wildopvang brengen, waar het natuurlijke gedrag weer wordt aangeleerd. Als dat eenmaal gelukt is, kan het dier worden uitgezet in de natuur. Irma Moes hoopt dat het nog kan: "We hebben begrepen dat de vos er al een jaartje rondloopt. Dan wordt het heel lastig om de vos weer schuw te krijgen. Als dat bij de wildopvang niet lukt, krijgt het dier een spuitje van de dierenarts."

Ook de politie is op de hoogte van de aanwezigheid van de vos in het park. "Maar ik kan er als wijkagent niet zo veel mee", schrijft wijkagent Jurion Veenstra op Instagram. "Voor u als bewoner in ieder geval handig om te weten dat de vos er loopt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel