Zeewoldenaar wil 'verkwisting' eeuwenoud kwelwater tegengaan

ZEEWOLDE • Ma 8 mei 2023 | 6:05 • Maandag 8 mei 2023 | 6:05

Eeuwig zonde vindt Zeewoldenaar Gerard Boers het. Miljoenen liters zuiver, eeuwenoud kwelwater die 365 dagen per jaar, 24 uur per dag via een sloot worden afgevoerd. Het water is afkomstig van de Veluwe en komt in Zeewolde aan de oppervlakte.

Boers bracht het onder de aandacht. En zijn strijd lijkt succes te hebben. De gemeenteraad in Zeewolde besloot onlangs dat er anders met dit kwelwater om moet worden gegaan. De gemeente zal er samen met de provincie en het waterschap naar gaan kijken.

Dat is hoog nodig volgens Boers: "De jaren 2018 en 2019 waren zeer droge jaren. Ik zag dat mooie water weglopen. En ik dacht: dat moeten we vasthouden. Voor onze kinderen en kleinkinderen."

Het water gaat nu nog verloren

Het kwelwater komt vanuit de Veluwe. Daar zit het al honderden jaren diep in de bodem. Het stroomt naar het lager gelegen Flevoland, waar het bij Zeewolde aan de oppervlakte komt. Toen de polder werd aangelegd, wilde men dat water kwijt. De polder moest immers drooggelegd worden. Dus werd het 'monumentale water', zoals Boers het noemt via de Spiektocht het gebied uit geleid.

Maar de tijden zijn veranderd. Omdat droogte vaker voorkomt, wordt op veel plekken geprobeerd om water langer in een gebied vast te houden. Boers denkt dat dit ook in Zeewolde mogelijk is. In plaats van de huidige brede en diepe tochten zouden er ondiepe plassen en poelen en lange, smalle, kronkelende sloten moeten worden aangelegd.

Hoe het gebied er precies uit moet komen te zien, dat mogen wat hem betreft de gemeente, de provincie en het waterschap onderzoeken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel