Café-eigenaren na mishandeling: 'In de steek gelaten door de politie'

LELYSTAD • Di 9 mei 2023 | 12:34 • Dinsdag 9 mei 2023 | 12:34

In de steek gelaten door de politie. Zo voelen de eigenaren van Grand Cafe Le Journal in Lelystad zich. Dit nadat ze zijn mishandeld voor de deur van hun eigen horecazaak. De politie was snel ter plaatse, maar deed het af met een gesprek met de vermeende daders. En dat doet de eigenaren pijn. Beelden van het incident gaan inmiddels rond op social media.

Te zien is hoe de eigenaar van de zaak wordt belaagd door twee tot drie jongeren en een terrasstoel naar zijn hoofd krijgt gegooid. Zijn vrouw wordt hardhandig omver geduwd. Het incident vond plaats op woensdag 3 mei.

'Twee tegenstrijdige verhalen'
Door een omstander is 112 gebeld en hoewel de politie er snel was, levert het voor de eigenaren van de horecazaak niet op wat ze op dat moment verwachten. "De politie ondervraagt zowel ons als de drie jongens. En eigenlijk al vrij snel wordt gezegd: dit zijn twee tegenstrijdige verhalen, dus we gaan verder niks doen", zo vertelt mede-eigenaar Madelon van Noort. "En dat vind ik schrijnend eigenlijk. Mijn man is behoorlijk toegetakeld."

De beelden van de mishandeling zijn pas later online verschenen. Op het moment zelf was niet duidelijk dat alles op camera werd vastgelegd. "Het is één van de omstanders die heeft gefilmd", vertelt Van Noort. "Ook daarvan denk ik: als je dan als politie aankomt en je ziet er een man of twintig omheen staan. Waarom is er dan niet gevraagd: wie heeft er gefilmd? Doe dan ook dat onderzoek!" Van Noort zegt het optreden van de politie zwak te vinden. Zo zou er niet heel veel werk zijn gemaakt van het opnemen van getuigenverslagen.

'Dat soort gastjes'
"Het gevoel wat de politie mij heeft gegeven is dat ze vooral mij heel erg irritant en vervelend vonden. Dat zou kunnen. Ik heb in de hitte van de strijd de uitspraak 'dat soort gastjes' gedaan." Volgens Van Noort, die enkele jaren wethouder was in Lelystad, werd die uitspraak haar behoorlijk kwalijk genomen door de politie. "Ik werd aangesproken alsof dat een uitspraak was die discriminerend en zelfs strafbaar zou zijn."

Van Noort hoopt dat de video die nu op social media is verschenen ervoor zorgt dat de politie alsnog in actie komt. "Wellicht denken ze nu: het kan zo zijn dat we niet het juiste besluit hebben genomen. En dat is okay, want ook politiewerk is mensenwerk. Maar dan moet op een gegeven moment wel gezegd worden: we hebben toen niet juist gehandeld."

Politie: 'Video als nieuw bewijsmateriaal'
De politie laat in een reactie weten dat er een gesprek staat gepland tussen de ondernemers, de politie en de burgemeester. De agenten zouden in eerste instantie alleen bemiddeld hebben tussen de twee partijen, omdat er geen onafhankelijk bewijs was van wat er is gebeurd. Nu de video is opgedoken op sociale media zal de politie opnieuw naar de zaak kijken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel