Vijfhonderd drugskopers krijgen sms van politie: 'Ogen openen'

LELYSTAD • Di 9 mei 2023 | 13:47 • Dinsdag 9 mei 2023 | 13:47

Vijfhonderd personen uit Lelystad hebben dinsdag een waarschuwings-sms gekregen van de politie. Deze Lelystedelingen hebben de afgelopen tijd allemaal contact gehad met drugsdealers. Hun telefoonnummers stonden namelijk in telefoons die de politie bij dealers in beslag heeft genomen.

Volgens de politie is het de eerste keer dat in Lelystad een zogenoemde bulk-sms is verstuurd. In de sms waarschuwt de politie voor de gevolgen van drugs en wordt gebruikers hulp aangeboden. Ze werken daarin onder meer samen met de gemeente Lelystad.

De groep kreeg dit sms'je

'Ogen openen'
Joanneke Schmidt, teamchef van de politie Lelystad: "We zijn er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een handreiking om zo de samenleving weer een stukje aangenamer te maken voor iedereen. Ook voor diegene die zelf even niet de oplossing kunnen vinden. Het is een wereld van vraag en aanbod. Gebruikers bieden alles aan voor de benodigde drugs, bankrekeningen, voertuigen en dan ineens zit je er middenin en kom je er niet meer uit. Dit willen wij voorkomen! Onze taak is dat iedereen zijn ogen opent en ziet wat er gebeurt voor het je overkomt."

Waarnemend burgemeester Ineke Bakker van Lelystad legt uit waarom ook de gemeente bij deze aanpak betrokken is: "We zetten ons als gemeente Lelystad samen met de politie, het OM, het RIEC en Tactus Verslavingszorg ervoor in om te voorkomen dat jongeren in de georganiseerde criminaliteit terecht komen of verder afglijden. Met deze bulk-sms laten we dealers en drugsgebruikers die een hulpvraag hebben, zien dat ze bij ons terecht kunnen voor de juiste hulp."

De telefoonnummers zijn eenmalig gebruikt voor het versturen van de sms. Ze worden niet met andere instanties gedeeld en leiden volgens de politie niet tot een registratie op naam in de politiesystemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel