Meerderheid gemeenteraad Almere lijkt tegen opvang asielzoekers in gevangenis

ALMERE • Do 11 mei 2023 | 23:33 • Donderdag 11 mei 2023 | 23:33

Moet Almere kansarme asielzoekers opvangen in de oude gevangenis in Almere Buiten? Dat wil het college van Burgemeester en wethouders weten van de gemeenteraad. Een meerderheid van de raad lijkt tegen het plan te zijn, maar van eensgezindheid en daarmee een duidelijk standpunt is nog geen sprake.

Donderdagavond werden tijdens de politieke markt enkele moties over de mogelijke opvang in de gevangenis besproken. Zo ligt er een van de VVD, ChristenUnie, ApOpa, 50Plus en Respect. Zij spreken zich met de motie heel stellig uit tegen het opvangen van asielzoekers in de Penitentiaire Inrichting in Almere Buiten. De partijen hebben voorgesteld om het college van burgemeester en wethouders een duidelijk 'nee' te laten communiceren aan het Rijk. Mede-indiener ChristenUnie vindt dat dit de enige manier is om een duidelijk signaal af te geven en te laten zien dat Almere vastbesloten is om geen asielzoekers op te vangen in de gevangenis.

De PVV kwam met een eigen motie met dezelfde strekking maar meer stevigere bewoordingen. Daarin stond onder meer dat zij van mening zijn dat "de veiligelanders en Dublin-claimanten van dezelfde achtergrond zijn als de groepen die verantwoordelijk zijn voor duizenden delicten in andere delen van Nederland." De partij benoemt daarbij specifiek delicten als "onzedelijk gedrag, openlijke geweldpleging, aanranding, verkrachting en moord." Deze motie kan niet op de steun van andere partijen rekenen.

Overige partijen vroegen zich af waarom de PVV niet een mede-indiener is van de motie van onder andere de VVD. Chris Jansen van de PVV gaf vervolgens aan dat hij het in grote lijnen eens is met die motie en daar binnenkort met de indieners over in gesprek wil. Van alle moties lijkt deze op de meeste stemmen te kunnen rekenen.

'Almere buitenspel bij een stellige nee'
Onder meer D66 zet zich af tegen de motie. De partij is van mening dat het geven van een stellig 'nee' ertoe kan leiden dat Almere buiten spel wordt gezet en niet meer kan meepraten over deze kwestie. De partij wil de regie in handen houden en komt met het CDA en de PvdA met een eigen motie. Ook zij vinden het onwenselijk dat asielzoekers in de oude gevangenis worden opgevangen. Zij geven daarnaast aan dat het college van Burgemeester en wethouders in de gesprekken met het Rijk moet aangeven dat ze gecompenseerd willen worden mochten de asielzoekers er toch komen. Daarbij werd bijvoorbeeld het uitbreiden van de politiecapaciteit genoemd. Deze motie kon vooralsnog op minder steun van andere partijen rekenen.

Voor drie andere moties was donderdagavond geen tijd. Deze worden over twee weken besproken. Daarbij zit onder meer een motie van de Partij voor de Dieren. De partij vindt het inhumaan om asielzoekers op te vangen in de gevangenis. Zij willen dat de gemeente actief moet zoeken naar een geschikte locatie voor hen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel