Piek in interesse pleegzorg door tv-programma

FLEVOLAND • Zo 14 mei 2023 | 20:33 • Zondag 14 mei 2023 | 20:33

Sinds een paar weken is er opvallend veel belangstelling om pleegouder te worden. Normaal gesproken schrijft zich maandelijks een handjevol belangstellenden in voor een info-avond van Triade Vitree, maar nu zijn het er in een paar weken tijd al zo'n 25. Triade Vitree verzorgt pleegzorg in Flevoland. De plotselinge toename lijkt te komen door een uitzending van het RTL-programma 'Kopen Zonder Kijken'. Hierin vertelt een stel over zijn ervaring als pleegouders.

"We zijn blij met de extra aandacht die wij krijgen, want net als in de rest van Nederland is er een tekort aan pleegouders. We willen een kind dat door welke reden dan ook niet meer thuis kan wonen graag plaatsen op de meest ideale plek, maar nu is er vaak niet veel keuze’, vertelt Petra Wilbrink van Triade Vitree. Wilbrink koppelt pleegkinderen en pleeggezinnen.

Petra Wilbrink brengt pleegkind en pleeggezin samen

'101 Dalmatiërs-effect'
'Kopen zonder kijken' is al een paar weken geleden uitgezonden, maar nog steeds is er meer interesse in pleegzorg. Wilbrink is niet bang dat mensen na het zien van het verhaal op de televisie in een soort opwelling ook 'zo’n schattig kindje' willen.

Na het uitkomen van de film 101-Dalmatiërs waren de witte honden met zwarte vlekken bij wijze van spreken niet aan slepen. "Verreweg de meeste mensen die zich hebben aangemeld denken al een tijd na over een pleegkind, maar hadden nog net een duwtje in de rug nodig. Daarnaast gaan mensen een traject in waar onderzocht wordt of je geschikt bent en of je het echt voor het kind doet", vertelt Wilbrink.

Bekende pleegvader
In het programma ‘Kopen Zonder Kijken’ speelt de Almeerse makelaar Alex van Keulen een vaste rol. Ook hij vangt in zijn gezin al jaren pleegkinderen op. "De wereld is groter dan je eigen voordeur. Wij hebben lang geleden een keer een neefje tijdelijk in huis gehad en daarna nog verschillende andere kinderen. Als je wordt weggehaald uit je eigen gezin wordt je omgeven door professionals. Dan ben je een slachtoffer, maar ook een dossier. Maar hier in het gezin ben je gewoon een kind dat meedraait bij ons thuis. Soms is dat niet makkelijk, maar dat kan geen reden zijn om het niet te doen”, vertelt Van Keulen.

Alex en Saskia van Keulen

Wilbrink van Triade Vitree benadrukt dat iedereen zich kan aanmelden om pleegouder te worden. Er is heel veel mogelijk. "Je kunt bijvoorbeeld ook alleen in de vakanties of weekenden een kindje opvangen. We zijn op zoek naar de ideale plek voor elk kind. Voor sommigen is dat een gezin met drie eigen kinderen, maar ook een alleenstaande ouder kan geschikt zijn. Of wellicht is de ideale plek voor een kind juist bij twee mannen”, legt Wilbrink uit.

Er is veel op gericht een kind uiteindelijk weer in de eigen omgeving terug te brengen. Dat is voor veel pleegouders dubbel. Je hebt wellicht jaren een kind opgevoed en dan is dat weer afgelopen. "Natuurlijk is dat moeilijk, maar je moet voor ogen houden dat je het doet voor het kind. Als het dan lukt dat het kind weer terug kan naar de eigen ouders, is dat eigenlijk wat je wil. Daarnaast heb je dan weer plek voor een nieuw kind dat je zorg nodig heeft", zegt Van Keulen

foto ter illustratie

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel