Nieuwe vlag voor Ens: kleuren met link naar omgeving

ENS • Za 20 mei 2023 | 13:17 • Zaterdag 20 mei 2023 | 13:17

Ens heeft een nieuwe dorpsvlag. Die is ontworpen vanwege het 50-jarig jubileum van het dorpsfeest, de Ensyfair. Op de vlag staat het wapen van Ens op een blauwe, groene en gele baan. Deze kleuren verwijzen naar de omgeving.

Dorpsbelang Ens, Stichting Ensyfair en de Commerciële Vereniging willen met een nieuwe vlag meer de link zoeken met de Noordoostpolder en Flevoland. Tot nu toe had Ens een rode vlag met daarop twee witte diagonale stroken en drie witte 'merletten'. Een merlet is een vogel zonder snavel en poten die vaak in wapens en vlaggen wordt gebruikt.

Op het nieuwe doek staat het dorpswapen afgebeeld op de drie gekleurde banen. "Het verwijst naar de provincievlag met het blauw voor het water, groen voor de landbouw en geel verwijst naar de vruchtbaarheid", verklaart Maarten Maaskant van Stichting Ensyfair.

Vlag is voor feestelijke en impactvolle dorpsgebeurtenissen
De vlag wordt in aanloop naar het dorpsfeest in juni in Ens verspreid. Dan is het doek op te hangen tijdens feestelijke activiteiten maar ook bij gebeurtenissen die het dorp raken. Het is de bedoeling dat de vlag gebonden blijft aan een huis. Zo moet het doek bij een verhuizing in de woning achterblijven voor de volgende bewoners, is de oproep van de initiatiefnemers.

Het idee om de dorpsvlag te vernieuwen ontstond twee jaar geleden al. Toen werd het 75-jarig bestaan van Ens gevierd. Alleen was er op dat moment onvoldoende budget, zegt Maaskant. Nu kon subsidie worden verkregen van het Fonds Leefbaar Platteland. Daardoor kon de helft van de kosten voor de vlag worden gedekt. Vanwege de toekomstige groei van het dorp zijn 200 extra doeken aangeschaft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel